de Cristian Tanase 23 Ian. 2015 6593 |
Institutiile publice si-ar putea desfasura activitatea si in zilele libere legale, arata o propunere legislativa aflata in consultare publica pe site-ul Senatului.
Pentru a-si continua activitatea in zilele libere legale, angajatorii au obligatia de a informa inspectoratele teritoriale de munca pe raza carora au puncte de lucru sau activitati declarate, conform propunerii legislative aflata in dezbatere.
Pentru a nu fi sanctionati, angajatorii care aleg sa isi continue activitatea in zilele libere legale trebuie sa transmita informarea catre inspectoratele teritoriale mentionate cu cel putin 48 de ore inainte de sarbatorile legale.
Informarea va contine si programul de lucru al salariatilor care vor lucra in zilele de sarbatoare legala, precum si un tabel cu numele si acordul angajatilor care urmeaza sa isi desfasoare activitatea in zilele de sarbatoare legala.
Cum vor fi rasplatiti salariatii care lucreaza in zilele libere legale:
"Salariatii care desfasoara activitati in zilele de sarbatoare legala primesc de la angajatori un spor de 100% aplicat la salariul de baza pentru fiecare ora lucrata sau beneficiaza de ore libere platite, echivalent a dublul orelor lucrate, in urmatoarele 30 de zile".
Atentie! Angajatorii care nu au informat inspectoratele teritoriale de munca asupra faptului ca isi continua activitatea in zilele de sarbatoare legala vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 5.000-10.000 de lei.
"Astfel, inspectorii de munca au posibilitatea de a centraliza cu usurinta situatia angajatorilor care-si desfasoara activitatea in zilele de sarbatoare legala si pot realiza controale la cat mai multe unitati. Consideram ca prin aceste controale se va identifica si sanctiona «munca la negru», evaziunea fiscala si se vor atrage noi surse de venituri la bugetul de stat prin aplicarea amenzilor prevazute prin prezenta propunere", se arata in expunerea de motive.
Propunerea legislativa este inregistrata la Senat (prima Camera sesizata) pentru dezbatere, insa pentru ca prevederile propuse sa se aplice, proiectul trebuie adoptat de Parlament. Apoi, legea trebuie promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.
Sursa: Senat.ro
Autor: Cristian Tanase
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.