HG pentru simplificari in asistenta sociala

de Cristian Tanase 12 Dec. 2016 1767

HG pentru simplificari in asistenta sociala
Solicitantii de ajutoare sociale vor depune 1 dosar in loc de 3; bursele scolare, eliminate din categoria veniturilor care se iau in calcul la stabilirea drepturilor de beneficii sociale, conform unei Hotarari adoptata de Guvern care aduce masuri de simplificare in asistenta sociala.


Astfel, pentru obtinerea venitului minim garantat (VMG) si a alocatiei pentru sustinerea familiei (ASF), in situatia in care persoana sau familia intruneste toate conditiile de eligibilitate, inclusiv pentru obtinerea ajutorului pentru incalzirea locuintei (dosarul se depune in perioada sezonului rece, respectiv 1 noiembrie – 31 martie), solicitantul va depune un singur dosar. Documentele depuse initial pentru unul dintre beneficii se iau in considerare si pentru solicitarea ulterioara a celorlalte masuri de sprijin. Mai exact, daca initial se stabileste dreptul la venit minim garantat si ulterior apare un copil in familie si se solicita alocatia pentru sustinerea familie, nu va mai fi necesara intocmirea unui nou dosar.

Numarul de documente necesare scade de la 52 de acte ce se obtineau de la 7-9 institutii, la 15-17, diminuandu-se in acest fel si costurile suportate de beneficiar, dar si timpul petrecut pentru obtinerea documentelor doveditoare privind componenta familiei si veniturile acesteia.

De asemenea, in cazul venitului minim garantat, este eliminata cerinta de a prezenta din 3 in 3 luni o adeverinta de la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca. Verificarea situatiei persoanelor apte de munca se va face pe baza listelor si informatiilor furnizate de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, respectiv de inspectoratele teritoriale de munca.

Prin noile masuri adoptate de Guvern se renunta si la cerinta depunerii de catre beneficiar, din 3 in 3 luni, a unei declaratii pe propria raspundere si a documentelor justificative care sa ateste mentinerea conditiilor de acordare. Aceasta era o reglementare suplimentara, avand in vedere ca beneficiarul era oricum obligat sa comunice in scris primarului modificarile intervenite in componenta familiei si a veniturilor acesteia.

In cazul drepturilor suspendate, acestea se vor acorda din oficiu in luna urmatoare, daca din verificarile efectuate de inspectorii sociali nu rezulta situatii de modificare sau incetare a acestora. In prezent, pentru reluarea platii este necesara depunerea unei noi cereri.

Totodata, pentru evitarea fraudelor si erorilor, organul central fiscal de pe raza teritoriala va verifica informatiile despre venituri, declarate de persoana sau familie si va comunica primariilor rezultatele verificarii.

Prin noile reglementari se flexibilizeaza si modul de acordare a alocatiei pentru sustinerea familiei. Daca intr-o familie cu mai multi copii de varsta scolara, unul dintre acestia nu urmeaza o forma de invatamant sau acumuleaza mai mult de 20 absente nemotivate intr-un semestru, acest copil nu va fi luat in calcul la stabilirea cuantumului acordat familiei, astfel incat familia sa poata beneficia in continuare de suport financiar pentru a asigura celorlalti copii posibilitatea frecventarii cursurilor scolare. In prezent, daca unul dintre copii inregistreaza absente scolare, familia pierde dreptul de a mai primi ASF.

In anul 2015/2016 s-a retras ASF-ul pentru 56.773 de copii (20.716 familii) pe baza absentelor si repetentelor, inclusiv in situatia in care un copil a mers zilnic la scoala si nu a avut absente, dar totusi la final de an a ramas repetent.

Printr-o alta reglementare din Hotararea de Guvern adoptata au fost eliminate din categoria veniturilor care se iau in calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei si ajutor pentru incalzire, toate bursele scolare.  In prezent, doar bursele sociale sunt acceptate, precum si bursa profesionala prevazuta de HG nr. 1062/2012, iar eliminarea stimulentului educational prevazut de Legea nr. 248/2015 reprezinta o corectie adusa textului normativ.

Pana in prezent daca un copil trecea de la media 8 la media 10, statul roman micsora ajutorul pentru sustinerea familiei, incluzand bursa de merit la calculul venitului familiei. Numarul acestor cazuri de micsorare a ASF in situatia copiilor cu burse de merit a fost in 2015 de 385, iar in acest an au fost 230 cazuri.

Astfel, masura elimina inechitatile generate de luarea in calcul a burselor scolare, altele decat cele sociale si de studiu. Cresterea performantei scolare a unui copil din familiile vulnerabile duce in prezent la penalizarea familiei, cuantumul beneficiilor de asistenta sociala este micsorat prin luarea in calcul a bursei acordate.

Noile masuri de simplificare duc la eficientizarea timpului de lucru al asistentilor sociali, prin reducerea cu 2/3 a numarului de dosare de beneficii sociale ce trebuie procesate.

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016