Hotararea de Guvern care prevede majorarea standardelor de cost pentru serviciile sociale a fost publicata

de Cristian Tanase 08 Iun. 2020 738

Hotararea de Guvern care prevede majorarea standardelor de cost pentru serviciile sociale a fost publicata
Hotararea de Guvern nr. 426 din 27 mai 2020, prin care a fost aprobata actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale pentru toate categoriile vulnerabile de beneficiari: copii, adulti cu dizabilitati, persoane varstnice dependente, victime ale violentei domestice sau servicii sociale destinate agresorilor, a fost publicata in Monitorul Oficial.


Standardul de cost reprezinta suma minima aferenta cheltuielilor anuale necesare furnizarii serviciilor sociale si nu a mai fost actualizat din anul 2015.

Impactul financiar al acestor masuri este de 607.172.000 lei, iar cresterea cheltuielilor pe diferite tipuri de servicii variaza intre 44% si 98%.

In ceea ce priveste persoanele varstnice, actul normativ actualizeaza standardele de cost pentru serviciile de ingrijire la domiciliu si aproba standarde de cost pentru caminele pentru persoane varstnice, pentru fiecare din cele trei grade de dependenta.

Astfel, daca pana la intrarea in vigoarea a acestei HG, standardul minim de cost anual pentru un camin pentru persoane varstnice, indiferent de gradul de dependenta al acestora, era  23.784 lei/an, prin noua hotarare a Guvernului, valoarea creste pana la 50.554 lei/an, in cazul persoanelor varstnice dependente, la 34.155 lei/an pentru persoanele varstnice semidependente si la 25.738 de lei/an pentru serviciile acordate persoanelor varstnice care nu sunt dependente.

Potrivit prevederilor Legii nr.17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice,  autoritatile locale stabilesc anual, inainte de adoptarea bugetelor proprii, costul mediu lunar de intretinere in caminele publice finantate din bugetul local, in functie de gradul de dependenta al persoanei varstnice ingrijite, iar acest cost nu poate fi mai mic decat standardul de cost aprobat prin Hotararea de Guvern.

Standardul de cost este relevant si pentru furnizorii privati de servicii sociale, acesta reprezentand, potrivit art.2 alin.(2) din hotararea Guvernului, costul normativ utilizat de autoritatile administratiei publice locale in cadrul procesului de contractare a serviciilor sociale de la furnizorii privati.

In prezent, 459 de camine pentru persoane varstnice private detin licenta de functionare, precum si 265 de unitati de ingrijire la domiciliu pentru persoane varstnice, 96 dintre acestea fiind private.

Actualizarea standardelor de cost presupune o majorare a sumelor alocate pentru copiii cu dizabilitati din casele de tip familial, de la 33.955 de lei pe an la 65.119 lei pe an. La copiii fara dizabilitati din casele de tip familial, valoarea cheltuielilor a crescut de la 25.955 lei pe an, la 42.410 lei pe an, iar pentru adultii cu dizabilitati gazduiti in Centrele de Ingrijire si Asistenta (CIA), valoarea cheltuielilor a crescut de la 33.828 lei pe an la 66.852 lei pe an.

De asemenea, Hotararea de Guvern publicata in Monitorul Oficial actualizeaza si stabileste si valoarea standardelor de cost pentru  asigurarea ingrijirii, intretinerii si asistentei adecvate, pentru toate serviciile sociale existente in domeniul prevenirii si combaterii violentei domestice.

In premiera, este reglementat standardul de cost aferent locuintelor protejate pentru persoanele victime ale violentei domestice, precum si cel pentru serviciile de zi din domeniul prevenirii si combaterii violentei domestice.

In prezent, la nivel national, exista un numar total de 236 de servicii destinate violentei domestice:152 servicii sociale destinate  prevenirii si combaterii violentei domestice din care: 146 destinate victimelor violentei domestice si 6 agresorilor familiali si 84 de servicii specializate: 42 de grupuri de suport si 42 de cabinete de consiliere vocationala.


 

Sursa: Ministerul Muncii

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016