de Mihaela Croitoru 01 Dec. 2017 1968 |
Vom preciza inca de la inceput ca plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in anumite situatii specifice, conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori dateo nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
"O persoana aflata in perioada de ingrijire copil pana la doi ani se poate angaja pe perioada determinata, beneficiind in acelasi timp si de indemnizarie de crestere copil si de salariu pentru timp efectiv lucrat? Daca raspunsul este afirmativ va rugam sa ne spuneti si temeiu legal in baza caruia poate beneficia de ambele indemnizatii.", se intreba cineva in PortalInstitutiiPublice.ro.
Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda daca mama:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
Salariul minim brut pe economie pe tara garantat in plata, se stabileste la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166/00 ore, in medie, pe luna, in anul 2017, reprezentand 8,735 lei/ora, suma stabilita in bani ce nu include sporuri si alte adaosuri.
Beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului poate sa realizeze venituri din salarii astfel:
- venituri care nu rezulta din desfasurarea efectiva a unei activitati daca sunt prevazute in contractul colectiv de munca sau in contractul individual de munca;
- venituri din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 3.697,5 lei intr-un an calendaristic.
Pentru a nu fi suspendata indemnizatia, contractul individual de munca va fi incheiat fie cu o alta unitate pe aceeasi functie detinuta la locul unde are contractul de munca suspendat pentru CCC, fie daca se incheie la aceeasi unitate se va incheia pe o alta functie.
Sursa: PortalInstitutiiPublice
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.