de Cristian Tanase 04 Apr. 2022 577 |
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Budai, s-a intalnit in data de 30 martie cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru Locuri de Munca si Drepturi Sociale, aflat in vizita de lucru in Romania. Principalele teme ale discutiei au vizat raspunsul UE la conflictul din Ucraina si sprijinul acordat refugiatilor, reformele sociale din cadrul Mecanismului de Reforma si Rezilienta: deficitul de forta de munca si de competente in Romania, reforma serviciului public de ocupare a fortei de munca, sistemul public de pensii, precum si tintele nationale 2030.
Comisarul european, Nicolas Schmit, a transmis recunostinta Comisiei Europene si aprecierea pentru ceea ce fac Guvernul Romaniei si poporul roman pentru refugiati, aratand ca desi numarul cetatenilor ucraineni care au venit goniti de razboi a fost masiv, felul in care a fost gestionata aceasta situatie a fost ”absolut remarcabil”.
In acelasi timp, oficialul european a dat asigurari ca Romania si tarile care se confrunta cu criza refugiatilor din Ucraina vor fi sprijinite de Comisia Europeana, fara ca aceste eforturi sa afecteze suportul acordat grupurilor vulnerabile aflate in saracie si excluziune sociala.
Un alt aspect discutat a vizat modernizarea serviciului public de ocupare si politicile active pe piata muncii, respectiv crearea de locuri de munca, reducerea somajului in randul tinerilor si atingerea tintei de ocupare de 76 la suta, pana in 2030, stabilite de Romania in Summitul de la Porto.
Cei doi oficiali au abordat si problema saraciei din Romania. Nicolas Schmit a spus ca tinta asumata de Romania, de a reduce gradul de saracie pentru 2,5 milioane de persoane, este ambitioasa. Comisarul a apreciat ca aici intervine si problema pensiilor mici, care intretine saracia in randul varstnicilor, informeaza Ministerul Muncii.
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Budai, a explicat oficialului european ca Romania are o problema de sustenabilitate a sistemului public de pensii din cauza faptului ca intre 4 si 5 milioane de cetateni romani, calificati in Romania, au plecat in alte state membre UE si contribuie la economia acestora.
In acest context, demnitarul roman a solicitat „flexibilitate” in privinta ajustarii plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, precum si in legatura cu durata mentinerii unui astfel de plafon.
Marius Budai a afirmat ca este constient ca acest lucru nu este posibil intr-un termen foarte scurt, dar ca negocierea trebuie sa inceapa. Totodata, el a transmis oficialului european ca sustine orice reforma care se raliaza la tot ce inseamna prevederile Tratatului UE, dar ca nu va semna niciodata o reforma care sa mentina sau care sa conduca la saracirea cetatenilor romani.
Comisarul european, Nicolas Schimt, a precizat ca stabilirea unui nou plafon ar putea avea loc dupa finalizarea analizei realizate de Banca Mondiala, in baza contractului de asistenta tehnica pentru implementarea reformei cu sistemul public de pensii din Romania.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.