Obligatiile angajatorului fata de salariatii sensibili la risc

de Ana Tudor 21 Ian. 2014 2745

Obligatiile angajatorului fata de salariatii sensibili la risc
Angajatorii au obligatii speciale fata de grupurile sensibile la riscuri, precum femeile gravide, lauzele, femeile care alapteaza, etc. In cazul nerespectarii acestei reguli, puteti fi sanctionat cu amenzi cuprinse intre 2.000-10.000 de lei.


Legislatia muncii prevede obligatii si proceduri pentru angajator, precum si drepturi pentru angajate pe perioada acestora de graviditate, lauzie si alaptare. Este important sa le cunoasteti, pentru a putea trata corect angajatele gravide sau care au nascut recent si pentru a evita sanctiunile legale.

Angajatorii care nu respecta obligatia de a amenaja locurile de munca tinand seama de prezenta grupurilor sensibile la riscuri specifice, conform art. 39 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 319/2006, risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.000-4.000 de lei.

Ce trebuie sa stiti pentru a lua masurile corecte pentru protectia maternitatii:

1. Sa fie prevenita expunerea salariatelor gravide si mame, lauze sau care alapteaza la riscuri specifice provocate de agenti, la procedee si la conditii de munca in masura sa le afecteze sanatatea si securitatea.
2. Salariatele gravide si mame, lauze sau care alapteaza nu trebuie sa fie constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.

Agentii, procedeele si conditiile de lucru considerate a prezenta risc pentru sanatatea si securitatea femeii gravide si a mamei, lauza sau care alapteaza, se regasesc in Anexa nr. 1 la O.U.G. nr. 96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Obligatiile angajatorului privind protectia maternitatii:

- In termen de 10 zile lucratoare de la data la care ati fost anuntat in scris de catre o angajata asupra starii sale de graviditate, trebuie sa informati medicul de medicina a muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca pe a carui raza va desfasurati activitatea. Atat medicul, cat si Inspectoratul, au obligatia de a verifica conditiile de munca ale salariatei gravide.

- Trebuie sa evaluati impreuna cu medicul de medicina a muncii toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca daunatoare pentru femeia gravida sau care alapteaza. Evaluarea se va face anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca si se va finaliza cu un raport scris a carui copie trebuie inmanata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.

- Trebuie sa pastrati confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si sa nu anuntati alti angajati decat cu acordul scris al acesteia.

- Pentru femeile gravide sau care alapteaza si care isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, aveti obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incat sa le asigurati pauze la intervale regulate de timp si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare. Durata pauzelor va fi stabilita de medicul de medicina muncii.

- Trebuie sa acordati salariatelor care alapteaza doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, in cursul programului de lucru, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze, se include si timpul necesar deplasarii dus-intors catre si dinspre locul in care se gaseste copilul.

Incalcarea oricareia dintre obligatiile de mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda  de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, potrivit  art.  27 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 96/2003.

- Daca aveti salariate gravide sau care alapteaza si care desfasoara activitati ce prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea lor si/sau a copilului lor, trebuie fie sa ii modificati conditiile si/sau orarul de munca, fie sa o repartizati la alt loc de munca fara riscuri, cu mentinerea veniturilor salariale.

- Nu puteti obliga angajata gravida sau care alapteaza sa desfasoare munca de noapte.

- Angajata gravida sau care alapteaza nu trebuie sa desfasoare  munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat, cum ar fi:
a) colectarea, transportul si depozitarea deseurilor menajere sau a dejectiilor umane sau animale;
b) igienizarea grupurilor sanitare;
c) ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg;
d) munca in conditii de temperaturi prea mari sau prea mici;

Autor: Ana Tudor
teeest



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016