Reorganizare serviciu public de interes local. Care e procedura?

de Ioana Stoica 08 Iun. 2020 1542

Reorganizare serviciu public de interes local. Care e procedura?
Care sunt pasii necesari pentru reorganizarea unui serviciu public de interes local aflat in subordinea unui consiliu local? 1. referatul conducatorului serviciului, referatul primarului, raportul de specialitate al comp.de specialitate, hotararea consiliului local, sau 2. referatul primarului, raportul de specialitate al comp.de specialitate, hotararea consiliului local.


Raspunsul specialistului:

Potrivit art. 125 din Codul administrativ, Comisiile de specialitate au urmatoarele atributii principale:

a) analizeaza proiectele de hotarari ale consiliului local din domeniul lor de activitate;
b) intocmesc avize asupra proiectelor de hotarari si asupra problemelor analizate, pe care le prezinta consiliului local;
c) indeplinesc orice alte atributii stabilite prin regulamentul de organizare si functionare a consiliului local sau insarcinari date prin hotarari ale consiliului local, daca acestea au legatura cu activitatea lor.

Asadar, avizul Comisiei este anterior dezbaterii unui anumit proiect de hotarare de catre Consiliul local, dar ulterior intocmirii referatului de catre Primar.

Totodata, potrivit art. 129 alin. (2) lit. d) din Codul administrativ, Consiliul local indeplineste atributii privind gestionarea serviciilor de interes local. Pentru realizarea atributiilor prevazute la art. 129 alin. (2) consiliul local poate solicita informari si rapoarte de la primar, viceprimar si de la conducatorii organismelor prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local.

Proiectele de hotarari pot fi initiate de primar, de consilierii locali sau de cetateni. Elaborarea proiectelor se face de cei care le propun, cu sprijinul secretarului general al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale si al compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului.



Proiectele de hotarari ale consiliului local insotite de referatele de aprobare ale acestora si de alte documente de prezentare si de motivare se inregistreaza si se transmit de secretarul general al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale (136 alin.(3) din Cod):
a) compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului in vederea analizarii si intocmirii rapoartelor de specialitate;
b) comisiilor de specialitate ale consiliului local in vederea dezbaterii si intocmirii avizelor.

Asadar, in baza acestor dispozitii legale intelegem ca reorganizarea unui serviciu public se poate realiza la initiativa unitatii administativ-teritoriale, respectiv a primarului, care poate propune Consiliului local adoptarea unei decizii luand in considerare o serie de documente de prezentare si motivare care sustin respectiva propunere, printre care se poate numara si referatul conducatorului serviciului public a carui reorganizare se propune.

Insa acest referat intocmit de serviciul public nu este obligatoriu prevazut de lege, el putand exista sau nu dupa cum reorganizarea se realizeaza sau nu la initiativa conducatorului respectivului serviciu sau ii este solicitat de catre primar.

Prin urmare, ordinea nu este prestabilita de lege insa documentatia aferenta se determina tinand cont de cel caruia ii revine initiativa reorganizarii serviciului public.
In toate situatiile insa, apreciem ca aceasta decizie trebuie insotita de referatul primarului (care se intemeiaza pe raportul compartimentului de specialitate), referatul comisiei de specialitate a Consiliului local si hotararea Consiliului local implicat.

Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro
 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016