de Cristian Tanase 16 Nov. 2015 2341 |
Mai multe primarii din judetul Suceava care nu au achitat integral contributia in cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deseurilor (SMID) nu vor putea folosi groapa ecologica de la Moara, construita printr-un program cu finantare europeana, a declarat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Ioan Catalin Nechifor.
Primarul Sucevei a subliniat ca sunt zeci de primarii din judet care nu au achitat acesti bani, desi aceasta obligatie si-au asumat-o cu cinci ani in urma, iar unele, printre care Siret si Gura Humorului, nu au achitat niciun leu. Nechifor a atras atentia ca, saptamana viitoare, unitatile administrative care nu au achitat contributia la SMID vor fi actionate in instanta pentru recuperarea datoriilor.
Atentie! Neregulile privind gestionarea deseurilor va pot aduce amenzi intre 15.000 si 40.000 de lei! Sunt amenzi care va privesc in mod direct, deoarece, conform definitiilor din Anexa 1 a acestei legi, produceti deseuri sau va incadrati vrand-nevrand la categoria de detinator de deseuri!
"E treaba lor, dar va spun ferm ca cei care nu platesc nu vor duce gunoiul la groapa. Sa le fie foarte clar. O repet ca sa priceapa si ei (...) Si-au asumat, si nu vor duce gunoiul. Voi face o campanie publica sa se stie cine blocheaza proiectul. Eu nu pot sa imi asum asta. Noi ne-am facut treaba. Am incercat si cu rugaminti, si cu nuielusa, dar cine nu plateste, nu duce gunoiul la groapa", a declarat Nechifor.
Investitia SMID, in valoare de aproximativ 60 milioane euro, presupune constructia a doua noi depozite de deseuri la Moara si Pojorata, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; inchiderea si reabilitarea a sapte depozite de deseuri neconforme la Suceava, Radauti, Gura Humorului, Falticeni, Siret, Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc; constructia a trei statii de transfer la Radauti (capacitate de 40.575 t/an), Falticeni (27.544 t/an) si Campulung Moldovenesc (11.197 t/an) si modernizarea a doua statii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) si Vatra Dornei (11.787 t/an).
De asemenea, include constructia unei statii de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unitati de compostare individual in zonele suburbane si rurale si de tocatoare pentru compostarea in situ a deseurilor din parcuri si gradini, precum si asistenta tehnica si supervizare a lucrarilor (incluzand masuri de publicitate si constientizare a publicului in vederea reducerii cantitatii de deseuri sau separarea materialelor reciclabile si a deseurilor biodegradabile la sursa). Potrivit lui Nechifor, investitia trebuie finalizata pana la 31 decembrie 2015.
Stadiul de executie a lucrarilor la groapa ecologica de la Moara este de 99,99%, mai existand o serie de probleme cu componentele electronice necesare pentru ca investitia sa fie finalizata in totalitate. La groapa de deseuri de la Pojorata lucrarile de constructie sunt executate in proportie de peste 85%.
Aspecte obligatorii de cunoscut despre gestionarea deseurilor >>

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.