Creste riscul de frauda pe teritoriul Romaniei

de Cristian Tanase 28 Feb. 2020 754

Creste riscul de frauda pe teritoriul Romaniei
Nicolae Cinteza, director in Directia Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), a atras atentia asupra faptului ca riscul de spalare a banilor capata amploare pe teritoriul Romaniei si este mai mare decat cel legislativ.


"Ingrijoreaza un risc despre care v-am spus si ultima oara si pe acesta il vad foarte periculos, si cand spun ca este periculos ma bazez pe ceea ce primim din plan extern legat de tranzactii facute in Romania pentru diversi clienti externi sau tranzactii facute in Romania cu sume provenite din strainatate. in ciuda avertismentelor pe care le-am facut in toata perioada asta si continuam sa le facem, ultima scrisoare a plecat sub semnatura prim-viceguvernatorului pe 20 februarie, capata amploare riscul de frauda facuta pe teritoriul Romaniei. Frauda este externa, dar prin felul in care s-au aplicat aici normele de cunoastere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat, un mecanism de spalare de bani initiat undeva in strainatate si continuat pe teritoriul tarii noastre. in momentul de fata la Asociatia Romana a Bancilor am comunicat deja la ultima intalnire. Serviciul nostru care are sarcina verificari in domeniul prevenirii spalarii banilor face verificari la 16 - 17 banci implicate intr-o tranzactie destul de ciudata si pe care o descriem in scrisoarea de care va vorbeam emisa pe 20 februarie", a spus Nicolae Cinteza, la conferinta "Anul financiar bancar 2020", organizata de FinMedia si Piata Financiara, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat ca a fost deschisa o actiune penala de catre DIICOT si ca cel putina una dintre banci pare "a fi foarte implicata in a favoriza spalarea de bani, operatiunile derulandu-se printr-o singura unitate si existand indicii suficiente ca aceste costuri sa fie inchise".

"V-am spus si va repet, nu ezitati sa inchideti conturi atunci cand aveti cea mai mica suspiciune ca se fac tranzactii care va pot cauza necazuri. E foarte periculos. si indicii va spun, sunt suficiente. Vi le spuneam in adresa respectiva. si ceea ce s-a intamplat la banca aceasta imi aduce aminte de complicitatile despre care s-a tot vorbit in cazul Danske Bank. Sa dea Dumnezeu sa nu fie ceva de felul acela, dar nu inteleg cum vin si se deschid o sumedenie de conturi. Vezi ca sunt in spate numai cetateni din comuna Ghimpati din judetul Giurgiu. Vezi ca toate au sediul la aceeasi adresa, un avocat. Vezi ca multi dintre ei s-au prezentat la deschiderea contului cu cetateni ucraineni sau rusi in spatele lor si totusi continui sa deschizi astfel de conturi. Iar sumele acestea veneau de undeva din strainatate. Un SRL din comuna care are actionar tot pe cineva din comuna Ghimpati primeste sume din strainatate printr-un mecanism pe care nu-l cunosteam, e adevarat, dar prima operatiune in contul respectiv e o suma transferata din strainatate si acolo fraudata printr-un mecanism pe care il descriem in scrisoare", a mentionat Nicolae Cinteza.

Potrivit Agerpres, Nicolae Cinteza a explicat ca, in acest caz, acuzatia care vine de la firme de avocatura este ca bancile nu au aplicat normele de cunoastere a clientelei si tranzactiile s-au facut prin incalcarea acestor norme.

Nicolae Cinteza a declarat ca riscul de frauda este mult mai mare decat cel legislativ, care se mentine in plan secund, precizand si ca influenta OUG 114 asupra sistemului este destul de mica.


 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016