DIFERENTA dintre studii generale si studii obligatorii

de Florentina Buzea 17 Aug. 2023 1721

DIFERENTA dintre studii generale si studii obligatorii
"Care este diferenta dintre studii generale si studii obligatorii? Unde este reglementat?" Raspunsul specialistului: In prezent, sistemul de invatamant din Romania, conform Legii 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, obliga elevul la 10 ani de studiu. Aceasta inseamna ca un elev este obligat sa faca scoala generala (clasele 1-8) si primii doi ani de liceu (clasele 9-10). Clasele a 11-a si a 12-a nu reprezinta la acest moment, o obligativitate.


Sistemul de invatamant din Romania este structurat in trei niveluri: invatamantul primar, secundar si superior.
Conform  art. 16 si 24 din legea educatiei, (1)  invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul primar, gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul secundar superior si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020, grupa mijlocie pana cel mai tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030.

 

Totodata, la aliniatul 2, legea reglementeaza faptul ca „frecventarea invatamantul obligatoriu poate inceta la forma cu frecventa la 18 ani.”
Art. 23 din Legea Educatiei reglementeaza urmatoarele aspecte in ceea ce priveste sistemul national de invatamant:

 

(1) Sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:

 

a) educatia timpurie (0-6 ani), formata din anteprescolara (0-3 ani) si prescolara (3-6 ani), ambele cuprinzand grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
b) invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV;
c) invatamantul secundar, care cuprinde:
(i) invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;


(ii) invatamantul secundar superior care poate fi:
- invatamant liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica;
- invatamant profesional cu durata de minimum 3 ani;
d) invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.

 

(2) Invatamantul liceal este organizat in doua cicluri care se succeda: ciclul inferior al liceului, format din clasele a IX-a - a Xa, si ciclul superior al liceului, format din clasele a XI-a - a XII-a/a XIII-a.

 

(3) Invatamantul liceal, vocational si tehnologic, invatamantul profesional si invatamantul postliceal se organizeaza pentru specializari si calificari stabilite de  Ministerul Educatiei si Cercetarii, in conformitate cu Registrul national al calificarilor.

 

In conditiile in care, conform prevederilor legale mentionate mai sus, invatamantul secundar inferior (gimnazial) se finalizeaza cu clasa a VIII-a, iar invatamantul superior incepe dupa finalizarea studiilor liceale, in categoria studii generale obligatorii intra invatamantul primar, gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior.

 

Apreciem faptul ca nu se poate vorbi despre o  diferenta intre studii generale si studii obligatorii, deoarece legea reglementeaza doar studiile generale obligatorii, sintagma de studii generale neregasindu-se in prezenta lege a educatiei.

 

Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica si legislatia muncii.

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016