de Cristian Tanase 26 Mai. 2014 10967 1 |
Functiile publice pot fi ocupate prin una dintre modalitatile: promovare, transfer, redistribuire, recrutare, conform art.56 din Legea nr.188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Transferul se refera la modificarea raporturilor de serviciu ale functionarilor publici de executie si de conducere si se poate realiza atat in interesul serviciului, cat si la cererea angajatului.
Aceasta modalitate de ocupare a functiei publice se poate realiza pentru un post pentru care sunt indeplinite conditiile specifice prevazute in fisa postului.
In cazul in care transferul se realizeaza in interesul serviciului, acesta se face pe aceeasi categorie, clasa si grad profesional cu functia publica detinuta de functionar sau intr-o functie publica de nivel inferior.
Legea prevede de asemenea ca transferul in interes de serviciu sa se realizeze numai cu acordul scris al functionarului public transferat.
Daca functionarul public este transferat in alta localitate, are dreptul la:
- indemnizatie egala cu salariul net calculat la nivelul salariului din luna anterioara celei in care se transfera;
- acoperirea cheltuielilor de transport;
- concediu platit de 5 zile;
Aceste drepturi ale functionarului public vor fi suportate (platite) de autoritatea sau institutia publica la care se face transferul, in maximum 15 zile de la data aprobarii.
In cazul transferului la cerere, acesta se realizeaza in urma aprobarii cererii de transfer de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice la care se solicita transferul si va avea loc pe un post de aceeasi categorie, clasa si grad profesional sau pe un post de nivel inferior.
Astfel, transferul la cerere se poate realiza numai intre autoritati si institutii publice din administratia publica centrala, autonome sau din administratia publica locala.
Inaltii functionari publici fac exceptie de la regula, transferul lor realizandu-se la solicitarea motivata a acestora si se poate dispune de o persoana care are competenta legala de numire in functia publica si cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice.
Autoritatile sau institutiile publice au obligatia de a asigura publicarea functiilor publice vacante care pot fi ocupate prin transfer la cerere, iar in cazul in care se inscriu mai multi candidati, selectia se va realiza pe baza de interviu.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.