de Ioana Stoica 21 Mai. 2015 26989 2 |
Legislatia privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nu reglementeaza in mod expres o definitie a vechimii in munca aplicabila acestui sector de activitate. Asadar, vom analiza in continuare situatiile in care vechimea in specialitatea studiilor reprezinta experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca.
Astfel, in cazul functionarilor publici, apreciem ca vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice reprezinta experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a invatamantului in Romania.
Atentie! Vechimea in specialitatea studiilor reglementata de Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si de HG 611/2008 poate fi considerata o varianta a vechimii in specialitate.
In cazul personalului contractual, acestuia ii sunt in mod direct aplicabile prevederile Codului muncii, republicat, in speta prevederile art.16 alin.(4) conform caruia munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Asadar, perioada de timp desfasurata de un salariat in temeiul unui contract individual de munca sau al unui raport de serviciu va fi considerata vechime in munca, in sensul art.16 alin.(4) din Codul muncii, republicata, in lipsa unor prevederi legale exprese.
Totusi, este necesar sa precizam ca potrivit dispozitiilor art.145 din Codul muncii, republicat, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata. Asadar, aceasta norma legala prevede expres ipoteza careia ii este aplicabila, respectiv stabilirea duratei concediului de odihna.
Sursa: portalinstitutiipublice
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.