de Marius Matei 11 Iun. 2014 3051 |
Caracterul economic, profesional, social, ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca sau serviciu provoaca de nenumarate ori conflicte de munca, intre angajati si angajator.
Conflictele de munca sunt mai periculoase atunci cand sunt colective, deoarece au ca obiect inceperea, desfasurarea sau incheierea negocierilor privind contractele ori acordurile colective de munca.
In acelasi timp, conflictele individuale de munca au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii care decurg din contractele individuale si colective de munca si din raporturile de serviciu ale functionarilor publici, din legi sau alte acte normative.
Conflictele de munca trebuie solutionate, confrm unei proceduri speciale, stabilita de Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata.
Conflictele colective de munca pot fi declansate in urmatoarele situatii:
- angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a incetat;
- angajatorul sau organizatia patronala nu accepta revendicarile formulate de angajati;
- partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Legea dialogului social prevede in cadrul art. 165 conditiile in care conflictul colectiv de munca se poate declansa, indicand totodata si autoritatea publica care are sarcina concilierii respectivului conflict.
Astfel, conflictul colectiv de munca se declanseaza numai dupa inregistrarea prealabila a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) la nivel de unitate, organizatia sindicala reprezentativa sau reprezentantii angajatilor, dupa caz, notifica angajatorului declansarea conflictului colectiv de munca si sesizeaza in scris inspectoratul teritorial de munca din judetul in care isi desfasoara activitatea angajatii unitatii care au declansat conflictul, in vederea concilierii;
b) la nivel de grup de unitati, organizatiile sindicale reprezentative vor notifica fiecarei unitati membre a grupului de unitati, precum si organizatiei patronale constituite la nivelul grupului, declansarea conflictului colectiv de munca si sesizeaza in scris Ministerul Muncii, in vederea concilierii;
c)la nivelul sectorului de activitate, organizatiile sindicale reprezentative vor notifica fiecarei unitati in care au membri organizatii sindicale reprezentative, precum si organizatiilor patronale corespondente, declansarea conflictului colectiv de munca si vor sesiza in scris Ministerul Muncii, in vederea concilierii.
Autor: Marius Matei
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.