de Ana Tudor 03 Feb. 2014 3285 |
Clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege. Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, la incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal, iar potrivit prevederilor alin. (3) contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.
Intrebare:
Ocup functia de administrator financiar de patrimoniu (contabil sef) la o scoala. Postul pe care il ocup este pe perioada determinata, titularul postului avand contractual de munca suspendat in baza deciziei de invaliditate grad 2 . Dupa 2 contracte de munca pe perioada determinata successive ( cu intrerupere de 2 luni intre ele si sustinere a 2 examene ) pentru a evita pierderea locului de munca deoarece dupa cel de al 3 lea contract de munca pe perioada determinata nu mai am dreptul sa mai particip la concurs , am intrebat la inspectorat daca conform art. 56 al. 1 lit. c din Codul Muncii , contractual de munca al titularei postului poate inceta. De la inspectorat mi s-a spus ca nu poate inceta , deoarece conform art. 73 al 2 din Contractul Colectiv de Munca pe ramura de invatamant nr. 59.276/ 2.11.2012 , postul ramane rezervat titularei si timp de 20 de ani.
De ce se tine cont de prevederile Contractului Colectiv de Munca pe ramura de invatamant nr. 59.276/ 2.11.2012 si nu de cele ale Codului Muncii care este lege , deoarece la un control , Curtea de Conturi nu a tinut cont de multe prevederi din acest contract colectiv pe ramura de invatamant ( ex. prima de instalare, premii 2%,un salariu de baza platit mamei de catre unitate pentru nasterea fiecarui copil, tichete cadou, indemnizatie de cel putin 3 salarii de baza pentru salariatii care se pensioneaza, etc ) iar pentru un didactic auxiliar care si-a decontat naveta in baza art. 56 din Contractul Colectiv de Munca pe ramura de invatamant nr. 59.276/ 2.11.2012 suma i-a fost imputata pe motiv ca acest contract nu este lege.
Atunci de ce sindicatele din invatamant au facut demersuri pentru a introduce in Legea Educatiei Nationale nr. 1 /2011 acest drept (decontarea navetei pentru didactic auxiliar) daca oricum si-l puteau obtine prin Contractului Colectiv de Munca pe ramura de invatamant nr. 59.276/2.11.2012.
Raspuns:
Apreciem ca prin contractele colective de munca pot fi negociate valori suplimentare ale drepturilor conferite prin lege, cu exceptia celor referitoare la drepturi in bani si in natura.
In acest sens, prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal (art. 138 alin. (1) din Legea 62/2011, republicata).
Astfel, drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege in limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor si nu pot fi modificate prin contracte colective de munca. In cazul in care drepturile salariale sunt stabilite de legi speciale intre limite minime si maxime, drepturile salariale concrete se determina prin negocieri colective, dar numai intre limitele legale. Clauzele cuprinse in contractele colective de munca incheiate cu incalcarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate.
Asadar, intrucat institutiile de invatamant de stat fac parte din sectorul bugetar, apreciem ca acele prevederi cuprinse in contractul colectiv de munca prin care erau negociate drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare, sunt lovite de nulitate si pe cale de consecinta nu pot fi aplicate.
Situatia este diferita insa in ceea ce priveste celelalte tipuri de drepturi ale salariatilor, legiuitorul stabilind ca nivelul drepturilor stabilite in cuprinsul legislatiei muncii are caracter minimal, prin contractele colective de munca putand fi prevazute niveluri mai favorabile. Insa, apreciem ca prin contractele colective de munca nu poat fi introduse clauze care sa adauge la lege. Astfel, Legea educatiei nationale 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare prevede in cuprinsul art. 255 alin. (9) faptul ca personalului didactic titular in invatamantul preuniversitar care beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul III i se va rezerva catedra/postul didactic pe durata invaliditatii. Contractul de munca este suspendat pana la data la care medicul expert al asigurarilor sociale emite decizia prin care constata schimbarea gradului de invaliditate sau redobandirea capacitatii de munca. Rezervarea catedrei/postului didactic inceteaza de la data emiterii de catre medicul expert al asigurarilor sociale a deciziei prin care se constata pierderea definitiva a capacitatii de munca.
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.