de Mihaela Croitoru 31 Dec. 2018 12734 |
Fara doar si poate ca dispozitiile Legii-cadru nr.153/2017 trebuie analizate si puse in aplicare tinand cont de specificul institutiei publice, raportat la particularitatile si categoriile de personal si in functie de drepturile stabilite in eventualele anexe unde sunt prevazute drepturile salariale ale personalului respectivei institutii. Ca atare, obligatia identificarii si aplicarii corespunzatoare a acestor dispozitii legale revine fiecarui ordonator de credite, acesta fiind in masura sa cunoasca specificitatea respectivei entitati publice.
"Avand in vedere fundamentarea bugetului 2019, va rugam sa ne comunicati toate drepturile salariale ce pot fi acordate incepand cu 2019 angajatilor, prevazute de Legea 153/2017 cu modificarile si completarile ulterioare."
Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:
Semnalam, inca de la bun inceput, ca potrivit clarificarilor oferite de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, accesibile la adresa de internet http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMJS/Comunicare/2018-07-24_Clarificari_actualizate-Legea_cadru_153din2017.pdf, salariile vor fi determinate utilizand salariile de baza si majorarile salariului de baza prevazute de lege, inclusiv in anexele la Legea-cadru, si salariile de baza avute in luna decembrie 2018.
IMPORTANT!
In perioada 2019-2022, se va acorda anual o crestere a salariilor de baza, fiecare crestere reprezentand 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022, care contine si majorarea acestuia si cel din luna decembrie 2018. Incepand cu anul 2019, celelalte drepturi salariale prevazute de Legea-cadru (sporuri, indemnizatii, etc.) vor fi determinate prin aplicarea procentelor prevazute in continutul legii si in anexe asupra salariului de baza, rezultand cuantumul acestora care va fi acordat anual. Cresterea respectiva si data de aplicare se stabilesc prin legea anuala a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h).
Pe langa cresterea salariilor de baza acordate in conditiile sus-mentionate, pot fi acordate indemnizatiile de vacanta prevazute la art. 26 din lege (in situatia in care voucherele de vacanta nu sunt mentinute), precum si indemnizatiile de hrana prevazute la art. 18 din acelasi act normativ.
In functie de categoria de salariati, pot deveni incidente si dispozotiile art. 22 din Legea 153/2017 si ale HG 751/2018 care stabilesc ca pentru activitatea desfasurata de nevazatorii cu handicap grav si accentuat, in cadrul programului normal de lucru, se acorda un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare.
...citeste mai multe pareri ale expertilor pe PortalInstitutiiPublice >>>

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.