Legea cash-back la institutii publice. Ce prevederi se aplica si care e procedura de instalare POS?

de Mihaela Croitoru 07 Iun. 2021 2209

Legea cash-back la institutii publice. Ce prevederi se aplica si care e procedura de instalare POS?
"Care este procedura legala de instalare a unui POS o institutie publica? Institutia (muzeu) are un stand de vanzarea suveniruri, conectat la casa de marcat si e necesara instalarea unui POS. Care sunt pasii de urmat si care sunt prevederile legale in aceasta privinta?"Folosirea POS-ului este reglementata de Legea 209/2016, cunoscuta si ca legea cash-back. Ea a fost construita ca o modificare si completare a OUG 193/2002, privind introducerea sistemelor moderne de plata, si a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2017.
 

Ce prevede legea cash-back?


Initial, Legea 209/2016 prevedea ca firmele care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 de euro echivalent in lei sa accepte si platile realizate cu carduri de debit sau de credit.

 

Cui se aplica legea cash-back?


Asa cum am mentionat, legea cash-back se adreseaza in primul rand firmelor care fac comert cu amanuntul (en detail). Printre afacerile care trebuie sa puna la dispozitie sisteme POS se numara:


De asemenea, legea cash-back se aplica si institutiilor publice care incaseaza taxe, impozite sau amenzi.
 

Potrivit art. 1 din OUG 193/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Legea 209/2016, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit.
Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit, si cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare. Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


Asadar, aceasta lege se aplica si institutiilor publice care incaseaza taxe, impozite sau amenzi, dar si persoanelor juridice expres prevazute de lege, relevanta prezentand cifra de afaceri.


 Institutiile acceptante de carduri au obligatia de a instala terminale de plata in termen de maximum 30 de zile de la data solicitarii. Instalarea terminalelor de plata se face la solicitarea operatorilor economici, institutiilor publice, persoanelor juridice prevazute la art. 1 alin. (1), precum si a comerciantilor prevazuti la art. 1 alin. (3), in baza contractelor incheiate in acest scop, in toate locurile indicate de acestia.


Agentii economici, institutiile publice si persoanele juridice prevazute la art. 1 vor intreprinde masurile necesare pentru a instala terminale de plata, avand posibilitatea de a-si alege institutia acceptanta.


Aceste prevederi legale sunt detaliate si in cuprinsul Normelor metodologice de aplicare a OUG 193/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG 949/2017.


Prin urmare, apreciem ca pentru instalarea POS-urilor la nivelul institutiei publice trebuie sa se intocmeasca un referat de necesitate si sa fie intocmit un caiet de sarcini, urmand ca prin utilizarea SEAP sa fie lansata o invitatie de participare si in functie de valoarea stabilita, sa se deruleze procedurile de achizitie concretizate prin incheierea unui contract de servicii cu o institutie de credit care ofera astfel de servicii, stabilind exact numarul terminalelor si conditiile de utilizare a acestora.


Fiind institutie publica, prin raportare la prevederile OUG 146/2002, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii 98/2016 si Normele de aplicare, aprobate prin HG 395/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, apreciem necesar ca anterior incheierii oricarui contract sa se contacteze, prin solicitarea unui punct de vedere, si Trezoreria Statului de care apartine si prin intermediul careia respectiva institutie opereaza platile si efectueaza incasarile pe seama bugetului de stat.
 

Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro >>


 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016