Oficial: bugetarii care beneficiaza din nou de sporul de 25% din salariul de baza

de Ioana Stoica 04 Sep. 2014 17089 1

Oficial: bugetarii care beneficiaza din nou de sporul de 25% din salariul de baza
O categorie de angajati va beneficia din nou de sporul de 25% din salariul de baza, conform unui ordin al ministrului Gabriel Oprea.


Sporul de 25% din salariul de baza reprezinta o masura reparatorie pentru angajatii care nu si-au schimbat domeniul de activitate pe care il aveau in 31 decembrie 2009 si va intra in vigoare de joi, 4 septembrie 2014.

De sporul de 25% din salariul de baza vor beneficia incepand cu aceasta saptamana toti agentii de Politie cu studii superioare, care presteaza aceeasi activitate precum la data de 31 decembrie 2009, cand sporurile pentru personalul bugetar au fost suspendate, conform unui ordin al ministrului Gabriel Oprea.

"Prin acelasi ordin aprobat de vicepremierul Gabriel Oprea au fost clarificate aspectele privind acordarea sporului pentru munca prestata pe timp de noapte, pentru activitatile desfasurate in baza programelor sau a planificarilor aprobate de unitate, inclusiv pentru cazurile cand aceste activitati se desfasoara in ture. Totodata, se reglementeaza modalitatea de stabilire a gradatiilor pentru perioada de crestere a copilului, cat si modalitatea de acordare a ajutorului in caz de deces pentru familiile angajatilor Ministerului Afacerilor Interne care si-au pierdut viata in timpul serviciului", a mai spus purtatorul de cuvant al MAI.

Atentie! Ajutorul acordat in caz de deces reprezinta venit neimpozabil si este exceptat de la plata contributiilor sociale obligatorii, conform purtatorului de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

In cazul decesului angajatilor aflati in misiune este prevazuta posibilitatea pentru sotul supravietuitor sau copii de a se angaja in MAI, iar in cazul in care copiii angajatului decedat in misiune indeplinesc cerintele prevazute de lege, ei se pot inscrie, fara examen, in institutiile de invatamant al MAI.

"Masurile prevazute de ordinul aprobat ieri (miercuri - n.r.) reprezinta o continuare a demersurilor facute anul acesta de catre viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, in vederea asigurarii platii drepturilor legale ale angajatilor Ministerului Afacerilor Interne", a mai spus Dajboc.

In acest an au fost luate si masuri pentru ca plata drepturilor de echipament sa se faca lunar si la termen, fiind achitata si diferenta de 50% reprezentand drepturile de echipament restante din 2013.


"Totodata, in acest an a fost reglementata problema decontarii transportului pentru lucratorii care au fost mutati sau transferati in interesul serviciului in alta localitate decat cea de domiciliu, dar si situatia privind posibilitatea avansarii inainte de termen a angajatilor merituosi. Tot prin ordin de ministru a fost reglementata metodologia de acordare a drepturilor salariale pentru personalul contractual promovat in functii. In aceste conditii, peste 3.500 de angajati - personal civil au fost promovati in functie", a aratat Monica Dajbog.

In continuarea aceluiasi demers, a continuat Dajbog, se inscrie si promovarea de catre vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, si aprobarea in Guvern, a ordonantei de urgenta pentru recompensarea muncii prestate in zilele libere si de sarbatoare legala, masura aplicabila tuturor angajatilor institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala.

"Actul normativ aprobat de Guvern stabileste, practic, recompensarea cu un spor de 75% din solda sau salariul de baza in vigoare la data de 31 decembrie 2009, a timpului efectiv lucrat in zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si in celelalte zile libere stabilite prin lege, in cazul in care nu se poate acorda timp liber corespunzator. Asa cum a fost prezentat si la momentul respectiv, adoptarea acestei ordonante a fost absolut necesara in conditiile insuficientei personalului raportat la timpul de munca afectat misiunilor operative, derulate 24 de ore din 24, 7 zile din 7", a precizat purtatorul de cuvant al MAI.

Aceeasi ordonanta de urgenta, a mai subliniat Dajbog, a reglementat cuantumul drepturilor personalului care executa lucrari de exceptie sau misiuni speciale, stabilind ca baza de calcul salariul de baza, respectiv solda lunara prevazuta de legislatia in vigoare la data de 31 decembrie 2009. "Prin acordarea de procente diferentiate ale acestui cuantum a rezultat o majorare a numarului beneficiarilor din unitatile operative ale unor astfel de cresteri de salariu", spune oficialul MAI.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

1 comentarii
batrinul 10-Sep-2014 06:36:43
Numai la MAI ?...

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016