OUG nr. 80/2016 a fost publicata in Monitorul Oficial: modificari in salarizarea personalului bugetar

de Ana Tudor 24 Nov. 2016 4966

OUG nr. 80/2016 a fost publicata in Monitorul Oficial: modificari in salarizarea personalului bugetar
OUG nr. 80/2016 pentru stabilirea unor masuri in domeniul administratiei publice centrale, pentru prorogarea termenului prevazut la art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 939 din 22.11.2016.


Concrect, OUG nr. 80/2016 modifica art. 34 din Legea nr.284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea clarificarii modului de  salarizare a personalului incadrat in institutiile/ autoritatile publice peste numarul maxim de posturi aprobat, a unor aspecte economico-financiare privind cheltuielile cu salariile acestei categorii de personal, precum si in vederea crearii bazei legale pentru elaborarea unui regulament – cadru care sa stabileasca conditiile de infiintare a structurilor responsabile cu implementarea proiectelor si principiile generale de recrutare si selectie de catre institutiile/autoritatile publice a personalului necesar implementarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.

Ce modificari aduce OUG nr. 80/2016:

1. Persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, incadrate pe baza de contract individual de munca pe durata determinata, in sensul prevederilor alin. (13), se salarizeaza la nivelul de salarizare in plata aferent functiei/functiei cu activitati similare din institutiile/autoritatile publice beneficiare ale proiectelor. Persoanele al caror domeniu de expertiza, definit conform cererii de finantare, nu se regaseste la nivelul institutiilor/autoritatilor publice beneficiare se salarizeaza conform nivelului de salarizare prevazut de cererile de finantare si ghidurile solicitantului, cu aprobarea ordonatorului de credite in cadrul caruia este organizata echipa de proiect/unitatea de implementare a proiectului.

 2. Se instituie precizari clare cu privire la titlul de cheltuieli de unde se suporta cheltuielile de personal si cheltuielile aferente concediilor medicale si de odihna ale persoanelor incadrate cu contract individual de munca pe perioada determinata in cadrul proiectelor europene vizate. In acest sens, normele propus stabilesc ca:

- cheltuielile cu salariile personalului care isi desfasoara activitatea in cadrul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, pe baza de contract individual de munca pe durata determinata, se suporta din titlul de cheltuieli din care este finantat proiectul, in limita bugetului aprobat.

- cheltuielile aferente concediilor medicale si concediilor de odihna ale persoanelor incadrate pe baza de contract individual de munca pe durata determinata in sensul prevederilor alin. (13), care isi desfasoara activitatea in cadrul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, se suporta de la titlul de cheltuieli din care este finantat proiectul, daca aceste cheltuieli sunt considerate cheltuieli eligibile, iar daca aceste cheltuieli sunt considerate cheltuieli neeligibile se suporta din bugetul fiecarei institutii.

3. Instituirea posibilitatii pentru institutiile/autoritatile publice beneficiare ale proiectelor cu finantare externa nerambursabila de a incadra suplimentar, peste numarul maxim de posturi aprobat, personal care sa desfasoare activitati in echipele de proiect, prin act administrativ al conducatorului institutiei, in baza evaluarii nevoilor de resurse umane care trebuie angrenate in implementarea proiectului, conform cererii de finantare aprobate.

La acest moment incadrarea acestui tip de personal se realiza exclusiv in baza cererilor de finantare aprobate, fara sa mai fie necesara indeplinirea altor formalitati.

Ca urmare a aplicarii acestor noi prevederi legale institutiile si autoritatile publice care  deruleaza astfel de proiecte europene pot incadra suplimentar personal exclusiv pe baza unei evaluari a nevoilor de resurse umane necesare pentru implementarea proiectului, astefl cum a fost aceasta stabilita in cererea de finantare aprobata.

Cu privire la acest ultim aspect, Guvernul a decis sa prevada aprobarea unui Regulament-cadru care sa stabileasca conditiile de infiintare a structurilor responsabile cu implementarea proiectelor, peste numarul maxim de posturi aprobat, si procedura de recrutare si selectie a persoanelor care isi desfasoara activitatea in cadrul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, regulament ce va fi aprobat la propunerea Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Finantelor Publice.
 

ATENTIE!

Este de preferat ca, in masura in care este posibil, pana la aprobarea acestui Regulament-cadru, institutiile si autoritatile publice sa nu mai incadreze personal in afara organigramei, pentru a evita astfel riscul realizarii acestei activitati intr-o modalitate neconforma Regulamentului-cadru.

 

Citeste totul despre salarizarea bugetarilor >>

 

Autor: Ana Tudor
teeestTi-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 2.8 din 5 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016