de InfoInstitutii.ro 15 Aug. 2023 938 |
"Care este situatia juridica a drepturilor salariale castigate prin Hotarare Judecatoreasca in anii anteriori si care trebuie acordate anul acesta (transa a V a) pentru un functionar public al institutiei noastre care a decedat in martie 2023." Raspunsul specialistilor:
La art. 426 din Codul administrativ sunt reglementate drepturile membrilor familiei functionarului public, in situatia decesului acestuia.
Astfel, potrivit acestor dispozitii:
Caz de deces al functionarului public
„(1) In caz de deces al functionarului public, membrii familiei care au, potrivit legii, dreptul la pensie de urmas primesc pe o perioada de 3 luni echivalentul salariului de baza din ultima luna de activitate a functionarului public decedat.
(2) In cazul in care decizia pentru pensia de urmas nu a fost emisa din vina autoritatii sau a institutiei publice in termen de 3 luni de la data decesului, aceasta va achita in continuare drepturile prevazute la alin. (1) pana la emiterea deciziei pentru pensia de urmas.”
Facem mentiunea ca la art. 1 din acelasi act normativ se prevede ca „Prezentul cod se completeaza cu Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si cu alte reglementari de drept comun aplicabile in materie.”, la art.367 din Codul administrativ stabilindu-se ca „Dispozitiile prezentei parti se completeaza cu prevederile legislatiei muncii, precum si cu reglementarile de drept comun civile, administrative sau penale, dupa caz.”
Potrivit art. 76 alin.(2) lit.p) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare sumele reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept sunt considerate venituri asimilate salariilor acestora aplicandu-li-se regulile de impunere proprii veniturilor din salarii.
Venitul salarial al personalului din sectorul bugetar
la art. 7 lit.m) din Legea nr.153/2017 se prevede ca venitul salarial al personalului din sectorul bugetar cuprinde salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie, soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile, soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare, indemnizatiile lunare si, dupa caz, compensatiile, indemnizatiile, sporurile, majorarile, adaosurile, primele si premiile, precum si alte drepturi in bani si/sau in natura, corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.
In considerarea dispozitiilor legale sus-mentionate, apreciem ca relevanta prezinta si dispozitiile art. 167 alin.(2) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca in caz de deces al salariatului, drepturile salariale datorate pana la data decesului sunt platite, in ordine, sotului supravietuitor, copiilor majori ai defunctului sau parintilor acestuia. Daca nu exista niciuna dintre aceste categorii de persoane, drepturile salariale sunt platite altor mostenitori, in conditiile dreptului comun.
Esalonarea stabilita prin ordonantele specifice vizeaza plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice. Asadar, in opinia noastra, legiuitorul stabileste natura juridica a acestor sume denumindu-le drepturi de natura salariala.
Apreciem ca aceste sume fiind stabilite in mod definitiv in favoarea salariatului prin hotarari judecatoresti devenite executorii au fost recunoscute ca fiind datorate functionarului si au intrat in patrimoniul functionarului inainte de data decesului acestuia fara a se fi stins la moartea titularului, intrucat nu a fost efectuata plata.
Astfel, desi sumele prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, ca si salariul, au caracter personal, decurg dintr-un raport de serviciu incheiat intuitu personae si aceeasi natura juridica, apreciem ca acestea sunt venituri asimilate salariilor si ar putea fi platite dupa decesul functionarului titular.
Avand in vedere ca Legea nr.153/2017 nu defineste sintagma „drepturi salariale”, iar ordonantele de esalonare nu definesc la randul lor sintagma „drepturi de natura salariala”, apreciem ca toate aceste drepturi reprezinta venituri salariale, astfel cum este definita aceasta sintagma la art. 7 lit.m) din Legea nr.153/2017, dar pentru o prudenta sporita recomandam solicitarea unui punct de vedere de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.