de Ioana Stoica 15 Apr. 2022 241 |
Vesti bune pentru profesori, in contextul in care vor primi, in cele din urma, diferentele salariale la care aveau dreptul in perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021, dar care, pana in momentul prezent, nu fusesera platite. Concret, aceste sume vor fi acordate profesorilor din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, dar si personalului didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, in mod esalonat, pe o perioada de 5 ani.
Conform unui proiect de ordonanta de urgenta, adoptat de catre Guvern in data de 14.04.2022, aceste diferentele salariale vor fi acordate profesorilor din invatamantul de stat, in urmatorul mod:
"De plata diferentelor de drepturi salariale prevazute la art. 1 si art. 2 beneficiaza personalul didactic incadrat in invatamantul preuniversitar si universitar de stat, precum si personalul didactic auxiliar incadrat la bibliotecile centrale universitare, caruia, pentru perioadele prevazute la art. 1 si art. 2, nu i-au fost acordate aceste drepturi, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 4 (1) Sumele necesare acordarii diferentelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 si art. 2 se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, si se platesc esalonat, pe o perioada de 5 ani, de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, astfel:
a) in primul an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 5% din valoarea diferentelor salariale;
b) in al doilea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 10% din valoarea diferentelor salariale;
c) in al treilea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 25% din valoarea diferentelor salariale;
d) in al patrulea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 25% din valoarea diferentelor salariale;
e) in al cincilea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 35% din valoarea diferentelor salariale.
(2) Diferentele salariale a caror plata se face esalonat, conform prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele de inflatie publicat in luna in care se face plata fata de luna pentru care se calculeaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica.
(3) Plata sumelor prevazute la alin. (1) se face anual, intr-o singura transa, pana la data de 30 iunie.
(4) Pentru anul 2022, sumele se platesc intr-o singura transa in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".
Aceste discriminari salariale au aparut ca urmare a dispozitiilor si interpretarii Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si a aplicarii Hotararii Guvernului nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 34 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.