Salarizarea in institutii publice, dupa 1 iulie 2024 - PROCEDURA

de InfoInstitutii.ro 02 Iul. 2024 3659

Salarizarea in institutii publice, dupa 1 iulie 2024 - PROCEDURA
"Suntem institutie publica. Va rog sa-mi spuneti ce salariu ar trebui acordat unui angajat, incepand cu 01.07.2024, astfel incat sa respectam prevederile art. 164, alin. (2) indice ^ 1 din Codul muncii. Precizez ca, in conformitate cu anexele la Legea 153/2017 , in acest moment salariul acestuia este de 3630 lei, incluzand vechimea pentru gradatia 5." Raspunsul specialistilor:


Conform art. 11 alin. (1) din legea 153/2017,  pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora, salariile de baza se stabilesc prin hotarare a consiliului local, a consiliului judetean sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in urma consultarii organizatiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.

 

(2) Nomenclatorul functiilor necesare desfasurarii activitatilor specifice fiecarei institutii sau autoritati a administratiei publice locale, precum si ierarhia functiilor sunt prevazute in anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III si cap. II lit. A pct. IV.

(3) Stabilirea salariilor lunare potrivit alin. (1) se realizeaza de catre ordonatorul de credite, cu respectarea prevederilor art. 25.

 

(4) Nivelul veniturilor salariale se stabileste, in conditiile prevazute la alin. (1) si (3) , fara a depasi nivelul indemnizatiei lunare a functiei de viceprimar sau, dupa caz, a indemnizatiei lunare a vicepresedintelui consiliului judetean, sau, dupa caz, a viceprimarului municipiului Bucuresti, corespunzator nivelului de organizare: comuna, oras, municipiu, sectoarele municipiului Bucuresti, primaria generala a municipiului Bucuresti, exclusiv majorarile prevazute la art. 16 alin. (2) , cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli.

 

(5) Angajarea, promovarea, avansarea in gradatie a personalului prevazut la alin. (1) se fac cu
Art. 12 alin. (1) reglementeaza salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie, soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile, soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare si indemnizatiile lunare se stabilesc potrivit prevederilor prezentei legi si anexelor nr. I-IX, astfel incat, impreuna cu celelalte elemente ale sistemului de salarizare, sa se incadreze in fondurile aprobate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale pentru cheltuielile de personal,in vederea realizarii obiectivelor, programelor si proiectelor stabilite.

 

(2) Incepand cu anul 2023, salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie si indemnizatiile de incadrare se stabilesc prin inmultirea coeficientilor prevazuti in anexele nr. I-VIII cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare.

Asadar,  salariile de baza ale personalului prevazut la art. 11 din Legea 153/2017, respectiv functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora, se stabilesc prin hotarare a consiliului local, a consiliului judetean sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in urma consultarii organizatiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.

 

In aceste conditii, pentru aceste categorii de personal apreciem ca devin incidente dispozitiile art. OUG 115/2023 care prevad ca incepand cu ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2023 in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

 

Insa, desi aceste dispozitii dispun inghetarea salariilor din sistemul bugetar, in opinia noastra, trebuie sa se tina cont de dispozitiile art. 164 alin.(3) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.

Potrivit art. 1 din HG 598/2024 , incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar.

In considerarea acestor prevederi legale, apreciem ca in situatia in care pentru personalul cu nivelul salariului de baza brut, potrivit incadrarii, inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege, in toate cazurile se acorda salariul de baza minim brut pe tara garatat in plata, respectiv 3700 de lei.

 

 De retinut ca in conformitate cu prevederile art. 3 din Legea 153/2017 alin. (1) si alin. (3), gestionarea sistemului de salarizare a personalului din institutiile si autoritatile publice se asigura de fiecare ordonator de credite. Iar gestionarea sistemului de salarizare a personalului din unitatile sanitare publice, din reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor administratiei publice locale se asigura de ordonatorii principali de credite si de Ministerul Sanatatii.


Totodata, alin.(4) din art sus mentionat prevede ca ordonatorii de credite au obligatia sa stabileasca salariile de baza/soldele de functie/salariile de functie/soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile, soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare/indemnizatiile lunare, sporurile, alte drepturi salariale in bani si in natura prevazute de lege, sa asigure promovarea personalului in functii, grade si trepte profesionale si avansarea in gradatii, in conditiile legii, astfel incat sa se incadreze in sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul propriu.


Conform art. 7 litera a) din Legea 153/2017 , salariul de baza reprezinta suma de bani la care are dreptul lunar personalul platit din fonduri publice, corespunzator functiei, gradului/treptei profesionale, gradatiei, vechimii in specialitate, astfel cum este stabilita in anexele nr. I-IX.
Avand in vedere informatiile generale pe care ni le-ati transmis, va indicam sa  retineti si ultimele acte normative prin care s-au dispus majorari pentru anumite categorii de personal contractual. A se vedea:

 

-articolul I al OUG 115/2023 care, stipuleaza ca prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor de incadrare lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice potrivit prevederilor legale in vigoare se majoreaza cu 5% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

 

-art. alin.(1) din OUG 53/2024, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza stabilite pentru personalul prevazut in anexele nr. III, IV, VII, VIII, in cap. II al anexei nr. I, precum si in cap. VI al anexei nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, aflate in plata, se majoreaza cu 10%, fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, in doua transe, respectiv cu 5% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 incepand cu luna iunie 2024 si cu 5% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 incepand cu luna septembrie 2024.(2) Majorarea prevazuta la alin. (1) se aplica si asupra cuantumului salariului prevazut la art. 1 alin. (1) lit. a) din sectiunea 1, cap. IV al anexei nr. IV din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.


Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit