Infografic: Evolutia salarizarii bugetarilor in 2014

de Ana Tudor 07 Mai. 2014 6384

Infografic: Evolutia salarizarii bugetarilor in 2014
Salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, a fost adoptata prin Legea nr. 28/2014, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 201 din 21 martie 2014.


Cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice in 2014 este mentinut la acelasi nivel cu cel care se acorda in decembrie 2013, iar valoarea de referinta se mentine la 600 de lei, conform noului act normativ.

De asemenea, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare este mentinut la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Personalul didactic, atat din invatamantul preuniversitar de stat, cat si din invatamantul universitar de stat, care are o vechime in invatamant de pana la 6 ani, este singurul care face exceptie de la aceste prevederi. Cuantumul brut al salariilor de baza in cazul sau a fost majorat cu pana la 10%, din luna ianuarie 2014, fara a depasi salariul de baza.

Astfel, salariul de baza in invatamant este determinat prin inmultirea coeficientului de ierarhizare specific clasei de salarizare aferenta functiei detinute cu valoarea de referinta, care este de 600 lei, conform Legii-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare.

In plus, potrivit OUG nr. 103/2013, salariul de baza stabilit pentru luna decembrie 2013, care a fost majorat, cuprinde:

- salariul de incadrare al functiei didactice;
- indemnizatia de conducere;
- indemnizatia pentru invatamant special;

- gradatia de merit;
- indemnizatia pentru personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte;
- pentru invatatori, educatoare, institutori si profesor pentru invatamantul prescolar si primar;
- sporul de vechime;
- sporul de predare simultana;
- compensatiile tranzitorii;

Salarizarea bugetarilor in Romania in 2014

Cadrele didactice care au sub 6 ani de experienta beneficiaza incepand cu luna ianuarie 2014 de cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, care nu fac parte din salariul de baza, care a fost majorat tot cu 10%, acelasi procent cu care a fost majorat salariul de baza, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

De asemnea, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza incepand cu 1 ianuarie 2014, de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei, potrivit actului normativ.

Aceasta bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale.

In cazul functionarilor publici nou-incadrati sau promovati, nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare este cel corespunzator treptei 3 de salarizare utilizate in anul 2010, conform OUG nr. 103/2013.

Pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei publice, toate indemnizatiile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, se stabilesc in 2014 in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.

Autor: Ana Tudor
teeestTi-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016