de Ioana Stoica 29 Iun. 2016 1457 |
Camera Deputatilor a adoptat proiectul legislativ care prevede ca viceprimarii, presedintii sau vicepresedintii de consilii judetene care sunt propusi pentru schimbare pot participa la vot in sedintele in care se decide daca isi pastreaza functiile sau nu.
"Consilierul local care candideaza la functia de viceprimar, precum si viceprimarul in functie a carui schimbare se propune pot lua parte la votul Consiliului Local prin care este ales, respectiv schimbat din functie. Consilierul judetean care candideaza la functia de presedinte sau vicepresedinte, precum si presedintele sau vicepresedintele in functie a carui schimbare se propune pot lua parte la votul Consiliului Judetean prin care este ales, respectiv schimbat din functie", se arata in proiectul de lege.
Asadar, se poate considera ca un consilier local, respectiv consilierul judetean, care participa la votul pentru alegerea/ schimbarea sa din functia de viceprimar sau presedinte/ vicepresedinte al consiliului judetean se afla intr-o situatie de incompatibilitate, se arata in expunerea de motive a proiectului.
"Trebuie precizat ca ratiunea pentru care legiuitorul a inscris interdictia pentru consilier de a participa la dezbaterea si adoptarea acelor hotarari care au ca obiect probleme ce reprezinta un interes material (patrimonial) pentru el ori pentru sotul, sotia sa, afinii sau rudele pana la gradul al patrulea inclusiv este aceea de a se asigura eliminarea subiectivismului si a interesului particular ori de grup in adoptarea hotararilor Consiliului Local.
In expunerea de motive se mai arata ca prevederile referitoare la conflictul de interese din Statutul alesilor locali fac referire la interesul personal, fara a se preciza caracterul patrimonial al acestuia.
In plus, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene sunt alesi si nu numiti, de aceea interdictia de a participa la vot ar insemna practic "o limitare a drepturilor lor electorale" in absenta unei hotarari judecatoresti, ceea ce presupune incalcarea drepturilor constitutionale, iar printr-o asemenea interdictie "se poate modifica o majoritate politica, incalcandu-se rezultatul votului exprimat de cetateni, mai arata documentul
Proiectul de lege a fost initiat de 69 de deputati liberali.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.