de Mihaela Croitoru 12 Nov. 2018 928 |
Observand comportamentul romaniilor in momentul revenirii din strainatate, este evidenta o tendinta a unor temeri nerezonabile. Emigrantii sunt inca inspaimantati de procesul oficial - depunerea declaratiei fiscale si rambursarea impozitului pe venit din strainatate.
Printre compatrioti exista diverse mituri inselatoare – aparent, dupa restituirea impozitelor, nu vor avea dreptul sa solicite pensia pentru limita de varsta a tarii straine, isi vor pierde garantiile sociale, precum si posibilitatea de a obtine un loc de munca in strainatate. Datorita acestor mituri, revenind din strainatate, romanii pierd banii pe care ii pot obtine in mod legal.
"Sa incepem cu faptul ca impreuna cu munca in strainatate, declaratiile fiscale sunt, de obicei, obligatorii, iar acest proces este supravegheat de autoritatile fiscale din strainatate. Dupa depunerea declaratiei fiscale, se calculeaza exact impozitele care au fost platite si, daca exista plati in plus, o parte sau toata suma poate fi recuperata. Rambursarile de taxe reprezinta doar o parte a procesului de returnare si nu au nimic de-a face cu garantiile sociale. Recuperarea banilor unei persoane care a lucrat intr-o tara straina este legala, iar nerecuperarea taxelor este similar cu lasatul restului la magazin", spune Adriana Ciupe, Managerul General al companiei de rambursari de taxe din strainatate, RT Tax.
Emigrantii care s-au intors din strainatate, sunt speriati de faptul ca pot pierde garantiile sociale. Potrivit doamnei Ciupe, garantiile sociale, depunerea declaratiilor fiscale si restituirile fiscale nu sunt interdependente, deoarece numai impozitele pe venit se pot rambursa, in timp ce taxa platita pentru asigurarile sociale ramane inviolabila: "Recuperarea partiala sau totala a impozitului pe venit nu reprezinta nicio amenintare la adresa pensiei pentru limita de varsta, a vechimii in munca sau a posibilitatii de a lucra in strainatate in viitor .”
Potrivit Adrianei Ciupe, emigrantii intorsi in tara, evita uneori sa depuna declaratiile fiscale pentru perioada lucrata in tarile straine, temandu-se ca vor trebui sa plateasca impozitele in Romania. Astfel de mituri ar trebui eliminate, deoarece Romania a semnat acordurile internationale de evitare a dublei impuneri cu tarile straine, care impiedica aparitia dublei plati a impozitelor pe acelasi venit in Romania si in strainatate. "Acest lucru presupune ca, atunci cand platiti impozitele pe venit in strainatate, puteti recupera in mod legal suma integrala sau partiala, fara riscul de a plati impozite inca o data in Romania. Acest lucru este garantat de documentele oficiale internationale" – ne spune specialistul.
Completarea declaratiei fiscale este importanta nu numai pentru posibilitatea de a recupera banii; in majoritatea cazurilor, acest proces este obligatoriu si, daca nu completati declaratia fiscala, este posibil sa fiti penalizat. Acest lucru este valabil in special pentru lucratorii care desfasoara activitati independente in Regatul Unit care, fara exceptie, trebuie sa prezinte declaratiile fiscale anual."Au existat cazuri in care ne-au contactat persoane care au acumulat mii de datorii. Prin urmare, este recomandat intotdeauna sa prezentati declaratiile fiscale pentru fiecare an fiscal. Cu toate acestea, chiar daca ati acumulat datorii, este posibil sa le reduceti sau sa le eliminati total - fiecare caz este individual. "- a impartasit experienta A. Ciupe.
Potrivit RT Tax, pentru romanii care au completat corect declaratiile fiscale, pot primi inapoi in medie aproximativ 804 EUR din recuperarea impozitului.
Sursa: Mediafax
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.