de Cristian Tanase 21 Iul. 2016 19164 |
Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii intr-un document justificativ.
Vom analiza in continuare modalitatea prin care o institutie poate scoate din inventar o serie de mijloace fixe. Avem urmatoarea situatie: O institutie si-a schimbat sediul social si a decis sa lase mobila (scaune, birouri, bucatarie) la sediul vechi, acestea fiind foarte vechi, majoritatea obiecte de inventar date in consum la momentul achizitiei. Unele scaune si birouri au fost facute cadou angajatilor. Cum se procedeaza corect in acest caz ca sa putem scoate din inventar aceste obiecte? Este o solutie sa se faca factura cu valoare foarte mica pentru angajatii care au primit bunurile?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Analizand situatia prezentata, apreciem ca orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ, cu respectarea art. 6 alin. (1) din Legea 82/1991 a contabilitatii - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, legislatia in vigoare prevede ca operatiunea privind scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe /obiectelor de inventar trebuie consemnata intr-un document:
- factura, daca mijloacele fixe/obiectele de inventar sunt vandute ca atare,
- proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale(cod 14-2-3aA), document prevazut in OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, in cazul in care acestea sunt casate.
Procesul verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale are dublu rol:
- primul - document jutificativ de scoatere din evidenta a mijloacelor fixe supuse casarii;
- al doilea - document justificativ pentru stabilirea si inregistrarea in contabilitate a deseurilor, pe categorii, rezultate din casarea mijloacelor fixe.
Monografia contabila este urmatoarea:
1) In cazul vanzarii mijloacelor fixe/obiecte de inventar (la o valoare foarte mica)
461=%
7583
4427
si concomitent descarcare din gestiune
%=2XX
6583 ( pentru mijloacele fixe care nu sunt complet amortizate)
281X
Daca bunurile vandute au fost evidentiate ca obiecte de inventar si date in folosinta prin trecerea lor pe cheltuiala societatii, la vanzarea lor se efectueaza numai prima inregistrare contabila si se scot din evidenta din clasa 8(daca au fost evidentiate acolo).
2) La casarea mijloacelor fixe se efectueaza aceiasi inregistrare de descarcare a bunurilor, efectuata mai sus sau
281x=2XX (pentru cele amortizate complet)
Atentie! La casarea obiectelor de inventar nu se efectueaza vreo inregistrare in contabilitatea financiara ci numai in contul din afara bilantului.
Sursa: Portal Codul fiscal

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.