Institutie Publica. Inregistrarea contabila si amortizarea activelor fixe

de Florentina Buzea 04 Iul. 2023 1088

Institutie Publica. Inregistrarea contabila si amortizarea activelor fixe
"Instituitie publica, sursa G, achizitionam conform listei de investitii aprobata si cu incadrarea in bugetul aprobat, active fixe - titlul 71, ca si exemplu echipamente de laborator, conform factura in valoare de 125.000 lei/buc.


As vrea sa ma ajutati cu inregistrarile contabile. Le incadrez ca si bunuri domeniul privat al institutie si le supun amortizarii conform duratei de amortizare din catalog? 213 = 404 fact de achizitie, 125000 681=281 amortizare lunara 125000/DU, SAU nu le amortizez si fac inregistrarile 213 = 404 682 = 104?"


Raspunsul specialistului: 

 

Institutiile publice aplica Ordinul 1917/2005 privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, planul de conturi pentru institutii publice si instructiunile de aplicare a acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare, iar la cap . VII din Ordinul 1917/2005, cu modificarile si completarile ulterioare se gasesc Instructiunile de utilizare a conturilor.

 

Conform CAPITOLUL III: PREVEDERI REFERITOARE LA ELEMENTELE DE BILANT - A. ACTIVE - 1. Active fixe , Activele fixe – sunt active detinute de catre institutiile publice in scopul utilizarii lor pe termen lung. Activele fixe includ activele fixe corporale, activele fixe necorporale si activele financiare

 

Instalatiile tehnice, mijloacele de transport, animalele si plantatiile se evidentiaza pe grupe, subgrupe, clase si subclase, potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin hotarare a Guvernului (contul 213).

 

Activele fixe corporale se inregistreaza la momentul transferului dreptului de proprietate pentru cele achizitionate cu titlu oneros sau la data intocmirii documentelor pentru cele construite sau produse de institutie, respectiv primite cu titlu gratuit.

 

Activele fixe trebuie sa fie evaluate la:

 

- costul de achizitie, pentru cele procurate cu titlu oneros;
- costul de productie, pentru cele construite sau produse de institutie;
- valoarea justa pentru cele dobandite gratuit.(ex.donatii, sponsorizari). Valoarea justa se determina pe baza raportului intocmit de specialisti si cu aprobarea ordonatorului de credite, sau pe baza unor evaluari efectuate de regula de evaluatori autorizati.

 

Cheltuielile ulterioare efectuate cu un activ fix corporal dupa achizitionarea, finalizarea acestuia sau primirea cu titlu gratuit care au drept scop mentinerea parametrilor functionali stabiliti initial, se inregistreaza in conturile de cheltuieli atunci cand sunt efectuate (reparatii curente). Cheltuielile ulterioare vor majora costul activului fix corporal atunci cand au ca efect imbunatatirea performantelor fata de parametrii functionali stabiliti initial (modernizari) sau marirea duratei de viata utile (reparatii capitale) si conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare.

 

Valoarea amortizabila reprezinta valoarea contabila a activului fix corporal ce trebuie inregistrata in mod sistematic pe parcursul duratei de viata utile. Institutiile publice amortizeaza activele fixe corporale utilizand metoda amortizarii liniare (contul 281). Amortizarea se inregistreaza lunar, incepand cu luna urmatoare receptiei sau punerii in functiune, dupa caz, a activului. Amortizarea anuala se calculeaza prin aplicarea cotei de amortizare la valoarea de intrare a activelor fixe corporale. Cota de amortizare se determina ca raport intre 100 si durata normala de utilizare prevazuta in Catalogul privind duratele normale de utilizare care se aproba prin hotarare a Guvernului.

 

Activele fixe corporale aflate in patrimoniul institutiilor publice se amortizeaza pe o durata normala de functionare cuprinsa in cadrul unei plaje de ani (durata minima si maxima), existand posibilitatea alegerii numarului de ani de amortizare in cadrul acestor durate. Astfel stabilita, durata normala de functionare a activului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia. In cazul nerecuperarii integrale, pe calea amortizarii, a valorii contabile a activelor fixe corporale scoase din functiune, valoarea ramasa neamortizata se include in cheltuielile institutiilor publice, integral, la momentul scoaterii din functiune.

 

Institutiile publice vor inregistra lunar amortizarea in contul de cheltuieli 6811 „Cheltuieli operationale privind amortizarea activelor fixe“, titlul 71 „Active nefinanciare“, articolele si alineatele corespunzatoare.

 

Aceasta va fi calculata din luna urmatoare punerii in functiune, pana la recuperarea integrala a valorii de intrare, conform duratelor normale de functionare.

 

Astfel, activele fixe corporale vor fi incadrate ca si bunuri domeniul privat al institutie si lvor fi supuse amortizarii conform duratei de amortizare din catalog:

 

213 Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii  =  404  Furnizori de active fixe  fact de achizitie 125.000
6811 Cheltuieli operationale privind amortizarea activelor fixe = 2813 Amortizarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor, amortizare lunara125.000/DU

 

Inscrierea institutiilor publice in documentul „Fisa mijlocului fix“ (cod 14-2-2) valoarea ramasa de amortizat si amortizarea lunara aferenta activelor fixe corporale aflate in patrimoniu este obligatorie.


Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016