de Ioana Stoica 17 Nov. 2023 773 |
"O institutie publica finantata integral din bugetul de stat presteaza servicii de asistenta medicala la manifestari sportive, culturale si religioase. Intrebarea mea ar fi: facturarea serviciilor pana cand se poate efectua catre client, care ar fi termenul minim sau maxim de facturare pana cand trebuie emisa factura catre client? Este reglementat in Romania printr-o lege, hotarare sau ordonanta sau am posibilitatea si dreptul de a decide prin Comitet Director, printr-o procedura interna termenul de facturare a serviciilor efectuate?"
Raspunsul specialistilor:
In baza art. II din Legea 139/2022 pentru aprobarea OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din OUG 120/2021, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Deoarece furnizorul este o institutie publica care emite facturi altei institutii publice sau unui alt tip de institutii, institutia dvs. este asimilata unui agent economic obisnuit si devine B in relatia B2G sau B in relatia B2B.
De la 1 ianuarie 2024, conform Legii 296/2023, se extinde obligatia de a raporta facturile in sistemul e-Factura pentru toate tranzactiile din relatia B2B. Vor avea aceasta obligatie toate persoanele impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, pentru toate operatiunile care au locul livrarii sau prestarii pe teritoriul national. Astfel ,se propune instituirea unui sistem de raportate a facturilor in perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2024, fara aplicarea de sanctiuni in primele trei luni si trecerea la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-factura in relatia B2B (business to business) incepand cu 1 iulie 2024.
In prezent, sistemul de facturare electronica se aplica in relatia B2G (business to government) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat.
Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare care precizeaza ca “pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.”
Astfel, din data de 1 iulie 2024, intre persoane impozabile stabilite in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii impozabile in Romania, efectuate in relatia B2B, sunt considerate facturi numai facturile transmise prin sistemul RO e-Factura. Ca atare, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt inregistrati in scopuri de TVA sau nu, si operatorii economici - persoane impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa transmita facturile emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii impozabile in Romania, efectuate in relatia B2B, in sistemul RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura (mai putin pentru anumite operatiuni scutite de TVA).
Obligatia revine inclusive institutiilor publice. Nu este necesara transmiterea facturilor precizate mai sus, catre beneficiari, daca atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Termenul de transmitere in sistemul RO e-Factura este de cinci zile lucratoare de la data emiterii sau de la data-limita prevazuta in Codul fiscal pentru emiterea facturii, iar nerespectarea obligatiei atrage (dupa data de 31 martie 2024) aplicarea unor amenzi contraventionale in functie de incadrarea contribuabililor in categoria mici, mijlocii sau mari,astfel:
• de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari,
• de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii,
• de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice si pentru persoanele fizice.
Mai mult, primirea si inregistrarea facturilor de catre destinatarii - persoane impozabile stabilite in Romania, in alt mod decat prin sistemul RO e-Factura, pentru tranzactiile B2B, se sanctioneaza cu o amenda egala cu cuantumul TVA inscris in respectiva factura primita.
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la Portal Institutii Publice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.