Calculul indemnizatiei de hrana, conform Legii nr. 296/2023

de Cristian Tanase 02 Nov. 2023 13120

Calculul indemnizatiei de hrana, conform Legii nr. 296/2023
"Avand in vedere aparitia Legii 296/2023 si a aplicarii modificarilor prevederilor art 18 din Legea -cadru nr 153/2017 incepand cu data de 1.10.2023, va rugam sa ne precizati pct dvs de vedere cu privire la calculul indemnizatiei de hrana." Raspunsul specialistului:


Dispozitiile art. 18 alin.(1) din Legea nr.153/2017 au fost modificate prin Legea nr.296/2013 stabilindu-se ca „Incepand cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, pentru personalul incadrat ale carui salarii lunare nete sunt de pana la 8.000 lei, inclusiv indemnizatii de hrana la nivelul anual a doua salarii minime pe economie in vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele pretului de consum comunicat anual de Institutul National de Statistica, incepand cu 2025, cu exceptia personalului Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, precum si a personalului politiei locale care, potrivit legii, beneficiaza de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”

 

Pornind de la dispozitiile art. 15 alin.(2) din Constitutia Romaniei, republicata, ce consfinteste principiul neretroactivitatii legii civile, aplicarea legii in timp este reglementata si la nivel legal, prin art. 6 din Codul civil, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, o lege ar fi retroactiva daca ar reglementa fie fapte care, inainte de intrarea ei in vigoare, au dat nastere sau, dupa caz, au modificat ori au stins o situatie juridica, fie efecte pe care acea situatie juridica le-a produs inainte de aceeasi data.

 

Prin urmare, de principiu, o lege ulterioara nu poate sa aduca atingere constituirii, modificarii sau stingerii situatiilor juridice anterioare, indiferent daca legea noua ar suprima un mod de formare, modificare sau stingere ori ar schimba conditiile necesare. Aceasta interpretare vizeaza faptele constitutive, modificatoare sau extinctive de situatii juridice, realizate in intregime inainte de intrarea in vigoare a legii noi, cat si efectele produse de acea situatie juridica inainte de acest moment.

In ceea ce priveste situatiile juridice in curs de formare, modificare sau stingere la data intrarii ei in vigoare, apreciem ca legiuitorul poate opta intre aplicarea legii noi si ultraactivitatea (supravietuirea) legii vechi. Daca insa elementele ce alcatuiesc constituirea sau, dupa caz, modificarea ori stingerea au individualitate proprie, atunci pentru fiecare element se aplica legea in vigoare la momentul la care acesta s-a produs.

 

In considerarea acestor aspecte, tinand cont de faptul ca pana la data intrarii in vigoare a dispozitiilor Legii nr.296/2023, dispozitiile art. 18 din Legea nr.153/2017 au fost in vigoare, au produs efecte juridice constituind un drept, respectiv dreptul la indemnizatia de hrana, indiferent de un anumit nivel al veniturilor salariatului, in opinia noastra, pe perioada de dinainte de intrarea in vigoare a legii dreptul in substanta sa a fost creat si subzista.

 

Insa, tinand cont de faptul ca potrivit Legii nr.153/2017 drepturile salariale sunt lunare si in contextul in care Legea nr.296/2023 a fost declarata constitutionala si se bucura de prezumtia de legalitate, apreciem ca dispozitiile noii legi se aplica intocmai. Facem mentiunea ca legiuitorul a ales sa nu stabileasca o data de referinta cu privire la drepturile salariale avute in vedere sau momentul de la care acest drept urmeaza sa fie determinat in functie de nivelul veniturilor si nici sa stabileasca in ce masura vocatia la acest drept urmeaza sa se stabileasca lunar, in functie de salarii lunare nete.

In concluzie, intrucat textul legii nu a fost atacat in instanta pentru neconstitutionalitate pe acest considerent, iar in cuprinsul acesteia se mentioneaza data de la care se stabileste de alta maniera indemnizatia de hrana aferenta personalului vizat, respectiv 1 octombrie 2023, aparent de la data intrarii in vigoare a Legii nr.296/2023 noul text de lege se prezuma a fi legal, iar dreptul la indemnizatia de hrana urmeaza sa fie stabilit de maniera prevazuta in cuprinsul acestuia.


Insa, pentru o aplicare unitara si pentru a evita pe cat posibil eventuale actiuni in instanta din partea salariatilor, recomandam solicitarea unui punct de vedere ordonatorului principal de credite si Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.  

 

Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in legislatia muncii si resurse umane.

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016