de Mara Dobrin 23 Apr. 2018 1124 |
Propunerea de directiva, adoptata de Comisia Europeana la finalul anului trecut, se refera la conditii de munca mai transparente si predictibile la nivelul intregii UE.
Ea completeaza si modernizeaza obligatiile existente in ce priveste informarea fiecarui lucrator cu privire la conditiile sale de munca si creeaza noi standarde minime pentru a asigura faptul ca toti lucratorii, inclusiv cei cu contracte de munca atipice, beneficiaza de o mai mare predictibilitate si claritate in ceea ce priveste aceste conditii.
Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a adaugat: „Prin adoptarea propunerii de astazi, luam masuri pentru a imbunatati transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca. Universul muncii este in rapida schimbare, cu un numar crescand de locuri de munca si de contracte atipice. Aceasta inseamna ca din ce in ce mai multi oameni sunt expusi riscului de a nu mai beneficia de drepturi de baza, incepand cu dreptul de a cunoaste conditiile in care lucreaza. Un grad mai mare de transparenta si de previzibilitate va fi benefic atat pentru lucratori, cat si pentru intreprinderi.”
Comisia vizeaza reducerea riscului de protectie insuficienta a lucratorilor prin urmatoarele masuri:
- alinierea notiunii de lucrator la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene;
- aducerea in cadrul domeniului de aplicare al directivei a unor forme de munca ce sunt in prezent adesea excluse;
- asigurarea faptului ca lucratorilor li se pune la dispozitie un pachet de informatii actualizate si extinse inca din prima zi a incadrarii in munca;
- crearea unor noi drepturi minime, precum dreptul la o mai mare predictibilitate a muncii pentru cei care lucreaza in cea mai mare parte cu un program variabil;
- consolidarea mijloacelor de asigurare a respectarii legislatiei si a cailor de atac ca solutie de ultima instanta pentru rezolvarea eventualelor dezacorduri.
In conformitate cu procedura legislativa ordinara, aceasta propunere urmeaza sa fie examinata de Parlamentul European si de Consiliu. Dupa adoptarea ei de cele doua institutii, ea va fi pusa in aplicare de statele membre, fie prin acte legislative, fie prin contracte colective de munca incheiate de partenerii sociali.
Propunerea Comisiei de directiva privind conditii de munca transparente si previzibile actualizeaza si inlocuieste Directiva din 1991 privind declaratia scrisa (91/533/CEE), care da lucratorilor incadrati la un nou loc de munca dreptul de a fi notificati in scris in legatura cu aspectele esentiale ale raportului lor de munca. Dupa peste 25 de ani, aceasta directiva nu mai reflecta realitatile in schimbare ale pietei muncii, in special noile forme de munca ce au aparut in ultimii ani.
Directiva propusa a fost elaborata pe baza unei consultari publice speciale si a unei evaluari cuprinzatoare a legislatiei existente, rezultatele fiind sintetizate in evaluarea impactului.
Sursa: europa.eu

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.