de Ana Tudor 17 Ian. 2014 2251 |
Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din baza de calcul. In cazul urgentelor medico-chirurgicale, cuantumul indemnizatiei este de 100% din baza de calcul.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta:
- media veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni, anterioare manifestarii riscului. In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor este constituita de media veniturilor brute realizate lunar la care s-a achitat contributia;
- veniturile stipulate de catre asiguratii individuali in contractele pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
- drepturile acordate in perioada respectiva pentru somerii care urmeaza cursuri de recalificare sau de reconversie profesionala, exclusiv sumele acordate cu titlu de plati compensatorii.
Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca
Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 180 de zile in intervalul de un an, socotite din prima zi de de imbolnavire.
Incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
In situatia in care exista posibilitatea recuperarii medicale si profesionale a asiguratului, medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
Plata indemnizatiei
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se calculeaza si se plateste de catre angajator si se deduce din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale in cazul persoanelor care se asigura obligatoriu prin efectul Legii nr. 346/2002.
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se plateste de catre Casa teritoriala de pensii in urmatoarele cazuri:
- catre persoanele al caror angajator si-a incetat activitatea, in conditiile legii, prin faliment, reorganizare judiciara sau administrativa;
- catre persoanele asigurate prin contract individual;
- catre persoanele aflate in somaj;
- catre persoanele carora le-a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca;
- catre persoanele carora le-a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica, ori a expirat mandatul in baza caruia s-a desfasurat activitatea in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.