Indemnizatie de hrana pentru zilele cand se recupereaza orele suplimentare, in cazul functionarilor publici

de InfoInstitutii.ro 09 Aug. 2023 1739

Indemnizatie de hrana pentru zilele cand se recupereaza orele suplimentare, in cazul functionarilor publici
"Un functionar public care a prestat ore suplimentare in afara orelor de program, sambata sau duminica, in zilele cand recupereaza orele prestate suplimentar, deci nu este efectiv la serviciu, beneficiaza de indemnizatie de hrana?"


Raspunsul specialistului: 

 

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara, conform art 120 din Codul muncii. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

 

Subliniem faptul ca salariul de baza nu este afectat de zilele libere legale, el se acorda indiferent de zilele lucratoare sau nelucratoare dintr-o luna.
Astfel, in conformitate cu dispozitiile articolului 18 al 1 din Legea 153/2017 “ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, indemnizatii de hrana reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata”, cu anunmite exceptii…


           
Conform art 18 al:” (2) Indemnizatiile de hrana prevazute la alin. (1) se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara, cu incadrarea in prevederile art. 25 alin. (1).”


Trebuie retinut faptul ca indemnizatia de hrana intra in categoria sporurilor cu caracter permanent. Sporurile cu caracter permanent reprezinta acele sporuri care se acorda luna de luna si sunt prevazute in contractul individual de munca.

 

In legislatie nu se prevede in mod expres situatia privind acordarea  sau neacordarea indemnizatiei de hrana pentru zilele in care functionarulu public  i se compenseaza munca suplimentara cu ore libere platite.

 

Asa cum am precizat,  in aceasta perioada, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
In aceste conditii, rezulta ca functionarul public care a prestat ore suplimentare in afara orelor de program, sambata sau duminica, in zilele cand recupereaza orele prestate suplimentar, va  beneficia de indemnizatia de hrana, deoarece  la calcularea indemnizatiei de hrana nu trebuie sa se scada  zilele libere acordate ca o compensare pentru munca suplimentara.  

 

Toate majorarile/cresterile, sporurile, indemnizatiile si compensatiile tranzitorii se acorda integral, astfel  nu exista ratiune legala pentru ca  indemnizatia de  hrana sa se scada.

 

Mai mult decat atat, prin Raspunsul Ministerului Muncii inregistrat sub nr 820/29.03.2023 privind acordarea  indemnizatiei  se precizeaza ca in perioada concediului de odihna salariatul va primi o indemnizatie care nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza, indemnizatiilor si sporurilor cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, conform art 150 al 1 Codul Muncii.Astfel, indemnizatie hrana se include in media zilnica pe baza careia se calculeaza concediul de odihna si nu  se adauga suplimentar la acesta.

 

Facand o paralela intre cele doua situatii si tinand cont ca  in  perioada concediului de odihna  indemnizatia de hrana se include in media zilnica pentru calculul indemnizatiei de concediu de odihna, opinam ca  si in zilele compensate ca urmare a prestarii de ore suplimentare se poate beneficia de indemnizatie hrana.

 

Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica si resurse umane.

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016