Legea nr. 296/2023: acordarea indemnizatiei de hrana. Ce venituri se vor lua in calcul?

de Ioana Stoica 01 Apr. 2024 2239

Legea nr. 296/2023: acordarea indemnizatiei de hrana. Ce venituri se vor lua in calcul?
"In conformitate cu art 18 din Legea 153/2017, modificat prin Legea 296/2023: Incepand cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, pentru personalul incadrat ale carui salarii lunare nete sunt de pana la 8.000 lei inclusiv, indemnizatii de hrana la nivelul anual a doua salarii minime pe economie in vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele pretului de consum comunicat anual de Institutul National de Statistica, incepand cu 2025, cu exceptia personalului Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne.Intrebare: Cum trebuie interpretat si aplicat textul de lege mai sus invocat, respectiv daca salariul lunar net de pana la 8.000 lei cuprinde toate drepturile salariale, inclusiv indemnizatia de hrana? O persoana care are un salariu net in suma de 7.800 lei fara indemnizatie de hrana si cu indemnizatie de hrana salariul net ar fi de 8.003 lei, acesta beneficiaza sau nu beneficiaza de indemnizatie de hrana, tinand cont ca fara indemnizatia de hrana ar fi sub 8.000 lei."


Raspunsul specialistului: 
 

Din analiza Legii 296/2023 se observa ca aceasta nu defineste notiunea de „salarii lunare nete”, modificarile aduse prin acest act normativ art. 18 integrandu-se, de altfel, in Legea nr.153/2017. Astfel, in opinia noastra, salariul lunar net se va determina pornind de la definitia oferita de art. 7 lit. e) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv „salariul lunar cuprinde salariul de baza ori, dupa caz, indemnizatia lunara sau indemnizatia de incadrare, compensatiile, indemnizatiile, sporurile, adaosurile, primele, premiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar;”.
 

Astfel, valoarea neta a salariului lunar apreciem se va obtine conform regulilor fiscale, ulterior operarii retinerilor datorate statului.
Facem mentiunea ca Legea nr.296/2023 nu cuprinde din perspectiva stabilirii acestor drepturi, norme proprii care sa modifice modalitatea de stabilire, ci prevede in ceea ce priveste indemnizatia de hrana o particularizare a sferei beneficiarilor introducand in acest sens un plafon al salariului lunar net de 8.000 de lei a carui obtinere exclude titularul de la acordarea indemnizatiei de hrana.

 

Semnalam astfel ca dispozitiile art. XXVI aduc modificari Legii-cadru nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin urmare, in considerarea dispozitiilor legale sus-mentionate si in lipsa altor elemente care sa stabileasca si sa particularizeze diferit aplicarea legii, apreciem ca indemnizatia de hrana se va acorda incepand cu 30 octombrie 2023 in aceleasi conditii ca si pana la intrarea in vigoare a Legii nr.296/2023, insa doar beneficiarilor ale caror salarii lunare nete, determinate conform celor sus-mentionate, nu depasesc 8.000 de lei inclusiv.
 

Ca regula, la stabilirea unui drept, cum este in cazul de fata indemnizatia de hrana, apreciem ca nu se ia in calcul insusi dreptul care se doreste a se acorda.

Asadar, in opinia noastra, la determinarea plafonului maxim de 8.000 de lei inclusiv, nu se ia in calcul insasi valoarea indemnizatiei de hrana ce se propune a fi acordata, aceasta urmand a fi determinata insa prin cumularea tuturor celorlalte elemente/drepturi salariale ce sunt incluse in definiti salariului lunar sus-mentionata.

 

Totodata, in intelegerea textului art. 18 din Legea-cadru nr.153/2017, astfel cum a fost acesta modificat prin Legea 296/2023, indemnizatia de hrana se acorda in functie de nivelul salariului lunar net, pentru acest indicator fiind de altfel stabilita si o valoare maxima pana la care titularul ar putea fi indreptatit la acordarea acesteia.

 

Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016