de Cristian Tanase 29 Apr. 2020 1817 |
Potrivit Ordinului MS nr.643/472/2020 o parte din personalul medical poate fi detasat la alte unitati sanitare publice care au lipsa de personal in aceasta perioada de pandemie. Potrivit Codului muncii, institutia are o situatie privind detasarea salariatilor, prin modificarea raporturilor de munca prevazuta la art. 45-48, si o alta situatie de suspendare CIM, prin detasare, prevazuta la art. 52 alin. (1) lit. (d). Cum se inregistreaza detasarea in ReviSal, potrivit Ordinului MS nr. 643/472/2020? Se face simplu (doar detasare potrivit art. 45) sau prin suspendare CIM, art. 52 (1) lit. d)?
Raspunsul specialistului:
Asa cum ati mentionat si dvs., potrivit art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Specificul detasarii consta in faptul ca:
- presupune trimiterea temporara la un alt angajator pentru executarea unor sarcini in interesul acestuia;
- salariatul detasat face parte pe durata detasarii din colectivul de munca al noului angajator, subordonandu-se acestuia;
- modifica locul muncii prin schimbarea angajatorului, dar felul muncii (functia, profesia, meseria etc.) trebuie sa ramana acelasi (cu exceptia situatiilor permise de lege);
- contractul individual de munca initial incheiat cu angajatorul de baza subzista si in timpul detasarii, el fiind insa pe toata aceasta perioada suspendat in conformitate cu dispozitiile art. 52 alin.(1) lit.d) din Codul muncii.
Potrivit art. 3 alin.(2) lit.l) si o) din HG nr.905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare angajatorul care detaseaza salariatul trebuie sa completeze registrul general de evidenta a salariatilor atat cu data la care incepe si data la care inceteaza detasarea, precum si datele de identificare ale angajatorului la care se face detasarea, cat si cu perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca.
Dupa cum se observa, OMS nr.643/2020 aproba modalitatea de plata si pontaj pentru personalul detasat sau delegat din unitatile sanitare publice pe durata starii de urgenta, detasarea realizandu-se insa in conditiile si potrivit prevederilor Codului muncii.
Astfel, pentru a inregistra detasarea in registrul general de evidenta a salariatilor se procedeaza astfel:
- din meniul Contracte se selecteaza - Detasare;
- din lista de contracte se selecteaza contractul salariatului ce urmeaza sa fie detasat;
- se completeaza data de inceput si data de sfarsit a detasarii precum si denumirea, CIF/CUI/CNP ale unitatii angajatorului la care salariatul este detasat si tara angajatorului de destinatie.
- se salveaza;
- se inregistreaza suspendarea contractului individual de munca. Pentru aceasta se selecteaza - Suspendare - se alege temeiul suspendarii - art. 52 alin. (1) lit. d);
- se completeaza data de inceput si de sfarsit a suspendarii corespunzator datei de inceput si de sfarsit a detasarii;
- se salveaza.
Prin urmare, si in cazul detasarii personalului conform OMS 643/2020 vor fi completate in registrul de evidenta a salariatilor campurile sus-mentionate, respectiv cele referitoare la detasare, dar si cele aferente inregistrarii suspendarii contractului individual de munca al salariatului detasat.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.