Numarul de vouchere de vacanta va fi proportional cu timpul lucrat?

de Cristian Tanase 23 Iun. 2022 5189

Numarul de vouchere de vacanta va fi proportional cu timpul lucrat?
"Personalul-functionar public si contractual angajat in cadrul institutiei primeste vouchere de vacanta proportional cu timpul lucrat daca are incetat raportul de munca la data achiztionarii voucherelor?"


Raspunsul specialistilor: 

 

Potrivit art.1 alin.(2) din OUG 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda, anual, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat."

 

La art. 3 alin.(2) din Normele la OUG 8/2009, asprobate prin HG 215/2009, cu modificarile si completarile ulterioare se precizeaza ca in cazul salariatilor din institutiile si autoritatile publice prevazute la art. 1 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda o singura indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1450 lei pentru un salariat, in limita sumelor prevazute in buvget alocate cu aceasta destinatie.


Potrivit art.14^1 din hotararea sus-mentionata se precizeaza ca la sfarsitul perioadei de valabilitate, la data stabilita de angajator sau la data incetarii raporturilor de munca, beneficiarul are obligatia sa restituie angajatorului voucherele de vacanta pe suport de hartie acordate pentru anul in curs si neutilizate ori necuvenite, potrivit prevederilor legale.

 

Astfel, potrivit Legii 153/2017, OUG 8/2009 si HG 215/2009, precum si a legislatiei anuale specifice in domeniul salarizarii personalului bugetar, voucherele de vacanta se acorda de catre unitatea angajatoare propriilor salariati.

 

Apreciem ca intentia legiuitorului a fost in sensul acordarii voucherelor de vacanta propriilor salariati ai unitatii angajatoare, scopul acordarii acestui drept fiind refacerea capacitatii de munca a acestora.

 

In aceste conditii, in lipsa altor prevederi legale care sa reglementeze aceasta situatie particulara, inclusiv din perspectiva achitarii impozitului aferent cotravalorii voucherelor de vacanta, practica la nivelul institutiilor publice este diferita.

 

Avand in vedere ca potrivit art. IV alin.(6) din OUG 131/2021 prevederile art. 26 alin. (4) - (6) din Legea-cadru 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2027, asadar nu se aplica pana la respectiva data, s-a conturat opinia ca voucherele de vacanta se acorda ca regula in cuantum de 1450 de lei, indiferent de perioada lucrata, persoanelor care la data acordarii acestora au calitatea de salariat.

 

Din analiza textelor de lege sus-mentionate rezulta asadar, in opinia noastra, ca regula generala este in sensul ca voucherele de vacanta se acorda tuturor persoanelor care au calitate de salariat la momentul acordarii acestora.

 

Insa insa lipsa altor prevederi cuprinse in actele normative sus-mentionate care sa dispuna in mod expres cu privire la aceste aspecte, apreciem ca pot beneficia de vouchere de vacanta si persoanele carora le-a incetat raportul de munca/serviciu, in masura in care aceasta situatie este expres reglementata in regulamentul de acordare aprobat la nivelul angajatorului, iar persoana in cauza trebuie sa fi avut in perioada de referinta calitatea de salariat si sa fi prestat efectiv activitate, in conditiile legii.

 

Sub aspectul cuantumului insa, legea este clara si nu acorda aceasta valoare proportional cu timpul efectiv lucrat in perioada de referinta, in cazul in care persoana in cauza este indreptatita aceasta beneficiind de voucherele de vacanta in cuantum de 1450 de lei, indiferent de perioada lucrata.

 

Un raspuns valabil la data de 5.06.2022, oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016