Posturile sunt componentele primare ale structurii institutiei publice, care se regasesc in organigrama in raport cu structura activitatii acesteia si au mai multe componente: obiective, sarcini, autoritati si responsabilitati.
Postul reprezinta una dintre clauzele obligatorii ale contractului individual de munca si pot fi ocupate, cand corespund unui contract de munca incheiat, sau vacante, cand nu se regasesc in continutul niciunui contract de munca.
Pentru a ocupa un post vacant sau temporar vacant se organizeaza concurs la care poate sa participe orice persoana care indeplineste conditiile generale si specifice corespunzatoare fisei postului pe care doreste sa il ocupe.
Finantarea posturilor vacante poate fi asigurata:
a) integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilorsociale de stat, bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
b) din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
c) integral din venituri proprii;
Blocarea posturilor a inceput cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 249 din 14 aprilie 2009, aprobata prin Legea nr. 227/2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 402 din 12 iunie 2009, prevedea in art. 22.
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice. Posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, precum si cele a caror ocupare a fost deja aprobata de Guvern prin memorandum pot fi ocupate in conditiile legii.
Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pot aproba ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante unice din cadrul institutiilor si au to ritatilor publice ale administratiei publice locale, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
Prin post unic se intelege:
a) acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor, sau responsabilitati stabilite nu se regasesc intr-o alta componenta organizatorica;
b) un post dintre posturile aflate in compartimentele in care exista numai posturi vacante;
Potrivit Hotararii Guvernului nr. 125/2012 privind ocuparea posturilor vacantate dupa data de 1 ianuarie 2013 pentru personalul din sistemul de asistenta sociala, publicata in Monitorul Oficial nr. 182 din 2 aprilie 2013, s-a aprobat ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacantate dupa data de 1 ianuarie 2013 pentru personalul din sistemul de asistenta sociala, cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate.
Aceste prevederi se aplica autoritatilor administratiei publice locale, precum si serviciilor sociale administrate si acordate de acestea, astfel:
– posturile vacantate din cadrul institutiilor si unitatilor de asistenta sociala;
– posturile vacantate din cadrul serviciilor publice de asistenta sociala din subordinea consiliilor judetene/consiliilor locale/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti/Consiliului General al Municipiului Bucuresti, precum si din compartimentele din aparatul de specialitate al primarului.

Autor:
Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.