de InfoInstitutii.ro 02 Nov. 2022 296 |
Conform art. 31 alin. (1) din Codul muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabilit o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
"Care e maximul de zile de perioada proba la angajarea persoanelor cu handicap grad 2, cu rol de management?"
Raspunsul specialistului:
Astfel, asa cum prevede Codul muncii la art. 31 alin. (2) verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap, pentru un contract cu norma intreaga, se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
Conform art. 83 alin. (1) lit. d) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap aflate in cautarea unui loc de munca sau incadrate in munca beneficiaza de o perioada de proba la angajare, platita, de cel putin 45 de zile lucratoare.
Astfel, in cazul persoanelor cu handicap nu exista o perioada pentru functii de conducere si o perioada pentru functii de executie, ci exista o perioada de proba care potrivit Codului muncii este de 30 de zile iar potrivit Legii 448/2006 este de 45 de zile.
Asadar, incepand cu data intrarii sale in vigoare, 01 martie 2003, Codul muncii prevede la art. 31 alin. (2) faptul ca verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
La data de 06/12/2006 a intrat in vigoare Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilind la art. 83 lit. d) ca persoanele cu handicap aflate in cautarea unui loc de munca sau incadrate in munca beneficiaza de o perioada de proba la angajare, platita, de cel putin 45 de zile lucratoare.
Referindu-se la evenimentele legislative implicite, art. 67 din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, prevede ca in cazuri deosebite, in care la elaborarea si adoptarea unei reglementari nu a fost posibila identificarea tuturor normelor contrare, se poate prezuma ca acestea au facut obiectul modificarii, completarii ori abrogarii lor implicite.
Asadar, daca un act normativ cuprinde dispozitii contrare unui act normativ anterior, se poate prezuma ca acestea au facut obiectul modificarii, completarii ori abrogarii lor implicite.
In consecinta, consideram ca de la data intrarii in vigoare a Legii 448/2006, in cazul persoanelor cu handicap, perioada de proba este de cel putin 45 de zile lucratoare. Aceasta clauza inserata in contract foloseste ambelor parti facand posibila incetarea unilaterala a contractului atat la initiativa angajatorului cat si a salariatului.
Prin urmare, desi nu este obligatorie perioada de proba este utila atat pentru salariat pentru a constata daca ii sunt convenabile conditiile oferite de angajator cat si pentru angajator pentru a putea verifica pregatirea si aptitudinile salariatului.
Asadar, perioada de proba nu este un drept exclusiv al salariatului, acesta fiind prevazut de lege si in favoarea angajatorului si face ca in cazul persoanelor cu handicap sa fie de cel putin 45 de zile lucratoare.
Un raspuns oferit in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.