Numire temporara pe functie de conducere. Cat va dura?

de Mara Dobrin 15 Mar. 2019 7232

Numire temporara pe functie de conducere. Cat va dura?
In Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice este prevazut la art. 30 alin. (1) ca exercitarea cu caracter temporar a unei functii de conducere se realizeaza prin numirea temporara a unei persoane angajate/numite. Aceasta trebuie sa indeplineasca conditiile specifice pentru ocuparea functiei de conducere si care nu a fost sanctionata disciplinar, pana la ocuparea prin concurs a postului, daca in statute sau AŽn legi speciale nu se prevede altfel.


Ce se intampla cu salariatii numiti temporar, intr-o institutie publica?


"In cazul unui salariat (personal contractual in cadrul unei institutii publice) numit temporar pe o functie de conducere pana la ocuparea prin concurs a postului poate interveni incetarea numirii temporare pe functie prin decizie unilaterala a angajatorului sau acesta din urma are obligatia mentinerii salariatului pe functia de conducere incredintata temporar pana la ocuparea prin concurs a postului, asa cum a fost mentionat in decizia de numire?"

 

Legea nr. 153/2017 nu contine alte prevederi referitoare la regimul aplicabil aceastei numiri temporara intr-o functie de conducere. Spre exemplu, Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici prevede un termen de 6 luni de exercitare temporara a unei functii de conducere, ceea ce ofera mai multe optiuni institutiei, dar aceasta prevedere este aplicabila numai in cazul functiilor publice.


Raportandu-ne la legea generala in domeniul relatiilor de munca – Legea nr. 53/2003 Codul muncii, precizam ca numirea temporara intr-o functie de conducere implica si o modificare corespunzatoare a contractului individual de munca a salariatului respectiv, aceste operatiuni realizandu-se cu acordul persoanei in cauza, care a acceptat exercitarea functiei de conducere pana la organizarea concursului pentru ocuparea postului respectiv, in conformitate cu prevederile art. 41 alin. (1) din Codul muncii.


IMPORTANT!

Stabilirea unui alt termen de incetare a exercitarii functiei de conducere, decat cel stabilit intial, trebuie sa se realizeze tot cu acordul partilor.

Singurele cazuri de modificare unilaterala, de catre angajator, a locului de munca este prin detasare sau delegare conform art. 42 din Codul muncii.

Nici Codul muncii nu contine prevederi exprese referitoare la incetarea unei numiri temporare pe o functie la acelasi angajator, ci contine doar referiri la incetarea contractului de munca in sine.

 

ATENTIE:

La art. 32 alin. (2) din Codul muncii exista o prevedere care se refera la posibilitatea, ca o exceptie de la regula generala, ca salariatul sa poata fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie.


Incetarea numirii temporare pe functia de conducere se poate face prin acordul partilor, de regula la cererea salariatului care, din anumite motive, nu mai poate exercita functia respectiva sau prin organizarea concursului si ocuparea acelei functii de conducere.

 

Un raspuns oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit