de Ana Tudor 10 Feb. 2016 3580 |
Procedura disciplinara pentru personalul platit din fonduri publice este reglementata de Codul muncii, care stabileste ca aplicarea sanctiunii disciplinare va urma etapei de cercetare prealabila, conform art.251.
Pe timpul desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Vom analiza in continuare o situatie concreta: Un angajat lipseste nemotivat de la locul de munca din 27.11.2015 pana in prezent. In 15.01.2016 se face Decizie de suspendare pentru perioada cercetarii disciplinare in care se specifica faptul ca CIM este suspendat din 15.01.2016 si pana la finalul cercetarii disciplinare. Care sunt intervalele de suspendare care se trec in Revisal?
27.11.2015 - 14.01.2016 absente nemotivate si 15.01.16 -01.02.16 conform art. 52 alin. (1) lit
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca trebuie respectate dispozitiile art. 251 din Codul muncii, care arata ca pentru a fi stabilit caracterul nemotivat al absentelor este necesar sa se efectueze cercetarea disciplinara prealabila.
Atentie! Angajatorul nu poate dispune suspendarea contractului daca se constata ca lipsa salariatului de la locul de munca are motive obiective, cum ar fi daca se afla in concediu medical.
Tocmai pentru ca angajatorul sa poata stabili absenta nemotivata a salariatului trebuie initiata procedura cercetarii disciplinare, astfel cum angajatorul a reglementat in Regulamentul intern, iar pentru suspendarea contractului individual de munca pentru absente nemotivate, potrivit art. 51 alin. (2) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Suspendarea nu poate opera cata vreme nu se stabileste cu certitudine caracterul nemotivat al absentelor. De aceea, daca salariatul lipseste de la locul de munca, apreciem ca angajatorul trebuie sa dispuna efectuarea cercetarii disciplinare prealabile urmand ca in cadrul cercetarii sa se stabileasca daca absenta salariatului are sau nu caracter motivat.
Suspendarea CIM pentru absente al caror caracter nemotivat a fost dovedit, se va inregistra in registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) pe baza deciziei angajatorului ce constituie temeiul inscrierilor in registrul general de evidenta a salariatilor potrivit HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, pentru perioada 27.11.2015 – 15.01.2016 apreciem ca a expirat termenul, respectiv 29 decembrie 2015, in care angajatorul putea efectua operatiunea de suspendare in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), (art. 3 alin. (2) lit. h) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. c) din HG 500/2011).
Sursa: Portal Codul Muncii
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.