de Cristian Tanase 10 Dec. 2019 3968 |
Se poate angaja o persoana sau se poate scoate la concurs un post in conditiile in care titularul postului este in concediu medical sau in risc maternal? Care sunt prevederile legale de care trebuie sa tineti cont?
Raspunsul specialistului:
Pentru a fi ocupat un anumit post trebuie sa fie vacant, iar pentru a fi vacant temporar respectivul post trebuie sa fie suficient de mult timp vacant pentru a permite realizarea si indeplinirea corespunzatoare a procedurilor de scoatere la concurs, inclusiv din perspectiva respectarii termenelor necesare efectuarii acestui demers.
Astfel, observam ca potrivit Codului administrativ (in ceea ce priveste functiile publice), art. 513 alin.(1) lit. i) raportul de serviciu al functionarului se suspenda de drept cand functionarul este in concediu pentru incapacitate temporara de munca, pe o perioada mai mare de o luna, in conditiile legii.
La lit.m) a aceluiasi articol se mentioneaza ca suspendarea de drept poate interveni si in alte cazuri expres prevazute de lege.
Astfel, in ceea ce priveste concediul medical al functionarului public, apreciem ca pentru a interveni suspendarea si, respectiv, vacantarea postului, persoana in cauza trebuie sa fie in concediu pentru incapacitate temporara de munca pentru o perioada mai mare de o luna, in caz contrar neintervenind suspendarea si pe cale de consecinta nici vacantarea postului.
Codul muncii nu contine reglementarea unui termen de la care intervine suspendarea CIM in mod similar cu functia publica, insa, in cuprinsul art. 50 lit. b este prevazut faptul ca CIM se suspenda de drept in situatia intervenirii concediului pentru incapacitate temporara de munca, iar la lit.i) se precizeaza ca acesta se suspenda de drept si in alte cazuri expres prevazute de lege.
Insa, desi nu este prevazut un termen in mod similar cu functia publica, pentru a putea aplica dispozitiile HG 286/2011, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Codului administrativ, apreciem ca persoana in cauza ar trebui sa beneficieze de un concediu de incapacitate temporara de munca pentru un cod de boala care ar putea induce ideea mentinerii situatiei de incapacitate suficient de mult, astfel incat sa permita ocuparea postului temporar vacant cu respectarea termenelor prevazute de lege.
Totodata, potrivit prevederilor art. 2 lit.h) din OUG nr.96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul de risc maternal este concediul de care beneficiaza salariatele prevazute la lit. c) - e) pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.
In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9 alin. (2) din OUG 96/2003 de normalizare a locurilor de munca, salariatele prevazute la art. 2 lit. c) - e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b) dupa data revenirii din concediul de lauzie obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu dizabilitati, pana la 3 ani.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, din analiza acestor prevederi legale intelegem ca durata concediului de risc maternal poate fi de maxim 120 de zile, insa acest aspect este determinat lunar de catre medicul de familie sau medicul specialist. In acest caz, desi suspendarea poate interveni chiar si pe o perioada de 30 de zile sau mai mult care ar conduce la suspendarea raporturilor de serviciu, ulterior medicul ar putea sa nu mai acorde prelungirea acestui tip de concediu, caz in care procedurile de ocupare a postului vacantat ar trebui anulate.
Pe cale de consecinta, in opinia noastra, desi teoretic posturile respective se vacanteaza si ar putea fi ocupate temporar pana la revenirea pe post a titularului, intrucat durata este incerta, apreciem ca pe perioada acestor tipuri de concedii autoritatea poate demara procedura de scoatere la concurs si coupare, insa cu maxima prudenta si cunoscand riscurile necesare.
Raspuns oferit de PortalInstitutiiPublice.ro

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.