Tichetele de masa se inregistreaza in CIM?

de Ioana Stoica 21 Sep. 2022 3233

Tichetele de masa se inregistreaza in CIM?
"Pentru bonurile de masa ce se acorda salariatilor unui SRL, acestea se inregistreaza in contractul de munca? Cum se face aceasta inregistrare? Ce se mentioneaza in contractul de munca? In situatia in care valoarea bonurilor creste, scade sau bonurile nu se mai acorda dupa o anumita perioada de timp, cum se face modificarea in contractul de munca?"


Raspunsul specialistului: 

 

Nu este obligatorie mentionarea tichetele de masa in contractul individual de munca. Daca tichetele de masa sunt mentionate in contractul individual de munca vor putea fi eliminate doar cu acordul salariatului. De aceea, nu se recomanda mentionarea in contractul individual de munca.

 

Conform art. 7 din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare:

 

(3) Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca sau prin Regulamentul intern, dupa caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care sa prevada cel putin urmatoarele:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariati care primesc bilete de valoare;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii;
d) stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuieli sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou, tichete de cresa si culturale, dupa caz, si care vor face obiectul contractelor comerciale de prestari de servicii cu unitatile emitente;
e) documentatia pe care trebuie sa o prezinte salariatul angajatorului, in vederea acordarii tichetelor de cresa.


(4) Acordarea de catre angajator a unei categorii de bilete de valoare nu exclude acordarea concomitenta, aceluiasi salariat, si a altor categorii de bilete de valoare.


Avand in vedere prevederea legala mentionata va sfatuiesc sa incheiati un acord cu reprezentantii salariatiilor/sindicat (daca exista sindicat in unitate) in care sa mentionati pe langa elementele de mai sus, o perioada limitata de acordare a tichetelor de masa(de exemplu 6 luni). La expirarea acestei perioade se va incheia un nou acord daca se mai acorda tichete de masa. In baza acestui acord, tichetele de masa se includ in regulamentul intern.

 

Un raspuns valabil la data de 21.09.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016