de InfoInstitutii.ro 27 Mar. 2020 1115 |
Se poate acorda un imprumut pentru acoperirea cheltuielilor curente catre o societate comerciala cu raspundere limitata a carei asociat unic este statul reprezentat de Primaria orasului?
Raspunsul specialistului:
Dupa cum se poate observa din analiza Legii nr.273/2006, aceasta precizeaza in cuprinsul sau, modul de constituire a veniturilor si cheltuielilor sectiunilor care alcatuiesc bugetul local, precizandu-se in acest sens ca reprezinta venit si, dupa caz, cheltuiala a sectiunii de functionare, imprumuturi acordate institutiilor si serviciilor publice locale sau activitatilor finantate integral din venituri proprii.
In acest sens, la art. 63 din legea sus-mentionata se precizeaza ca imprumuturile contractate de unitatile administrativ-teritoriale, precum si cele contractate de operatorii economici si de serviciile publice din subordinea acestora pot fi garantate de catre acestea prin veniturile proprii prevazute la art. 5 alin. (1) lit. a).
In cuprinsul articolului 63 sus-indicat se precizeaza si conditiile exacte in care pot fi acordate/garantate imprumuturi, la art. 64 legiuitorul institutind, in afara bugetului local, si fondul de risc, pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de catre unitatile administrativ-teritoriale a imprumuturilor contractate de operatorii economici si serviciile publice de subordonare locala.
In cazul in care la infiintarea, in subordinea unor ordonatori principali de credite, a unor institutii si servicii publice sau a unor activitati finantate integral din venituri proprii, acestea nu dispun de fonduri suficiente, in baza documentatiilor temeinic fundamentate autoritatile deliberative pot aproba imprumuturi fara dobanda din bugetul local, pe baza de conventie (art.72 din Legea nr. 273/2006).
Pe cale de consecinta, apreciem ca un asemenea imprumut ar putea fi acordat daca societatea la care faceti referire s-ar gasi printre categoriile prevazute de legiuitor, respectiv s-ar inscrie in categoria operatorilor economici de subordonare locala. Or, in situatia in care din informatiile dvs intelegem ca respectiva societate are ca actionar unic statul roman si nu unitatea administrativ-teritoriala, apreciem ca acest operator economic nu ar putea fi considerat de subordonare locala, primaria orasului fiind desemnata sa reprezinte statul in cadrul acestei societati.
Raspuns oferit de Patrick, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro

Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.