de Cristian Tanase 28 Iul. 2016 9604 |
Tinand cont ca in cele mai multe institutii publice intalnim atat functia de director, cat si functia de manager, vom prezenta in materialul urmator cum se diferentiaza cele doua functii, tinand cont de Clasificarea Ocupatiilor din Romania.
Astfel, apreciem ca din punct de vedere al COR, ambele ocupatii fac parte din grupa majora 1 Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori, grupa minora 112 Directori generali, directori executivi si asimilati, grupa de baza 1120 Directorii generali si directorii executivi formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza (direct) si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor sau organizatiilor (cu exceptia organizatiilor specializate si a departamentelor guvernamentale), cu sprijinul altor manageri (directori), de obicei in cadrul liniilor (directoare) stabilite de catre consiliul de administratie sau organismele de conducere, in fata carora sunt responsabili pentru operatiunile intreprinse si rezultatele aferente acestora.
Codul COR insereaza intre paranteze atunci cand se vorbeste de manager si ocupatia de director, fara sa stabileasca atributii sau particularitati specifice. Totusi, conceptul de manager a inceput sa fie utilizat odata cu dezvoltarea in Romania a corporatiilor, motiv pentru care apreciem ca este vorba despre o diferenta culturala in vocabularul afacerilor.
In anumite culturi conducerea generala este asigurata de un CEO - Chief executive officer asimilat in Romania directorului general sau managerului general. Uneori termenul de manager poate fi asimilat termenului de administrator, cum ar fi cel mai probabil in volcabularul francez.
Astfel, totul tine de conceptia firmei, de modul acesteia de organizare si de modalitatea de luare a deciziilor in cadrul acesteia.
Intr-o anumita conceptie, conform Business Information Service, accesbil la urmatorul link: http://www.iod.com/guidance/briefings/cgbis-differences-between-directors-and-managers directorii realizeaza politicile si conducerea generala a companiei, iar managerii raspund de implementarea acestor decizii in practica, pe anumite domenii de activitate.
In Romania, in anumite sectoare de activitate (cum este cel al spitalelor) conceptul de manager este folosit de regula pentru conducatorul general, cel care realizeaza politica si traseaza liniile directoare pe care ceilalti directori, in sens adminsitrativ, sunt obligati sa le puna in practica.
Astfel, decizia alegerii denumirii apartine in mod exclusiv conducatorului entitatii, ambele functii exprimand conducerea de nivel superior, neexistand diferente intre acestea din punct de vedere al codului COR decat in situatia in care se aleg diferite tipuri de ocupatii de manager (manager RU, manager de intreprindere sociala, manager securitatea informatiei, etc).
Asadar, stabilirea raportului de subordonare/relationare apartine conducerii entitatii care poate pozitiona pe organigrma in functia cea mai inalta atat un post denumit manager, cat si denumit director, care sa aiba in subordine mai multi directori responsabili de activitati specifice sau manageri de domenii.
Sursa: Portal Codul Muncii
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.