Indemnizatie pentru titlul stiintific de doctor dobandit in 2020 in institutie publica. Ce reguli se impun?

de Ioana Stoica 03 Sep. 2020 4813

Indemnizatie pentru titlul stiintific de doctor dobandit in 2020 in institutie publica. Ce reguli se impun?
Avand in vedere art. I alin. 12 din OUG nr. 1/2020, unui angajat cu functia de baza in institutia publica i se poate acorda indemnizatia pentru titlul stiintific de doctor incepand cu luna august 2020 (titlu obtinut in iulie 2020) daca nu a beneficiat in decembrie 2019?


Raspunsul specialistului:


La art. 14 alin.(1) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor prevazuta la art. 25.
 

Totodata, conform art. 39 alin.(5) Personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, dacaisi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor prevazuta la art. 25.
 

Totodata, conform art. 39 alin. (3) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, forma la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, sporul pentru titlul stiintific de doctor, acordat ca suma compensatorie sau ca spor la salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, dupa caz, de la data aplicarii prevederilor prezentei legi nu se mai acorda, personalul care detine titlul stiintific de doctor, indiferent de data obtinerii acestuia, beneficiind de prevederile art. 14.

 

Asadar, incepand cu iulie 2017, data intarii in vigoare a prevederilor Legii 153/2017, sporul aferent titlului stiintific de doctor este stabilit in cuantum fix, respectiv in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.


Ulterior, potrivit art. 34 alin. (2) din OUG 114/2018, forma in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.


 

Prin modificarea acestor dispozitii legale realizata prin OUG 1/2020, s-a stabilit ca incepand cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
 

Asadar, la aceasta data, apreciem ca sporul aferent titlului de doctor este mentinut la nivelul lunii decembrie 2018, respectiv 50% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata prevazut in HG 846/2017, respectiv 50% din 1900 de lei, rezultad un cuantum de 950 de lei.
 

In consecinta, avand in vedere prevederile art. 14 alin. (1) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul si luand in considerare punctul 12 din OUG 1/2020 conform caruia incepand cu luna ianuarie 2020, cuantumul indemnizatiei pentru titlul stiintific de doctor este de 950 lei.
 

Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro 


 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016