de Ana Tudor 31 Iul. 2014 3597 |
Auditul intern reprezinta o activitate de examinare obiectiva a ansamblului activitatilor entitatii in scopul furnizarii unei evaluari independente a managementului riscului, controlului si proceselor de conducere a acesteia.
Scopul auditului intern in cazul entitatilor publice il reprezinta imbunatatirea managementului acestora si poate fi atins prin:
- activitati de asigurare, care reprezinta examinari obiective ale elementelor probante, efectuate in scopul de a furniza entitatilor publice o evaluare independenta a proceselor de management al riscurilor, de control si de guvernanta;
- activitati de consiliere menite sa adauge valoare si sa imbunatateasca procesele guvernantei in entitatile publice, fara ca auditorul intern sa isi asume responsabilitati manageriale.
Sfera auditului public intern cuprinde toate activitatile desfasurate in cadrul entitatilor publice pentru indeplinirea obiectivelor acestora, inclusiv evaluarea sistemului de control managerial.
Sistemul de control intern managerial al autoritatii/ institutiei publice cuprinde mai multe activitati de control, printre care: auto controlul, controlul mutual, controlul ierarhic, controlul partenerial, controale de calitate, inventarierea patrimoniului, controlul contabil, controlul financiar, etc.
Aceste controale sunt organizate astfel:
– control ex-ante: autocontrolul, controlul mutual, controlul ierarhic;
– control ex-post: autocontrolul, controlul mutual, con trolul ierarhic, controlul partenerial, controale de calitate, inventarierea patrimoniului, controlul contabil, controlul financiar.
Auditul intern reprezinta o structura distincta, organizata si aflata in subordinea directa a managementului general al autoritatii/ institutiei publice.
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.