Plati compensatorii pentru concedierea individuala

de Cristian Tanase 19 Feb. 2016 10174

Plati compensatorii pentru concedierea individuala
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia, potrivit art. 65 alin. (1) din Codul Muncii.


Vom determina in urmatorul material ce acte se intocmesc pentru un salariat caruia i s-a externalizat postul pe care il detinea si cum se vor evidentia platile compensatorii:

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.

Etapele concedierii individuale sunt urmatoarele:

- Nota de fundamentare a desfiintarii postului
- Notificarea de preaviz
- Decizia de incetare a contractului


Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil, Potrivit prevederilor art. 67 din Codul muncii, republicat.

Asadar, un salariat concediat in temeiul prevederilor art. 65 alin. (1) din Codul muncii, republicat, poate beneficia de salarii compensatorii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca.

Pentru compensatiile acordate in conditiile contractelor colective sau individuale de munca, persoanelor concediate pentru motive care nu tin de persoana lor se datoreaza urmatoarele contributii sociale:

- contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat);
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.

Sursa: Portal Codul Muncii
 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.38 din 17 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit