Remuneratie oferita pentru proiectele PNRR. Modul de calcul al majorarii salariale

de Florentina Buzea 16 Mai. 2023 3456

Remuneratie oferita pentru proiectele PNRR. Modul de calcul al majorarii salariale
"Echipele de proiecte finantate prin Mecanismul de redresare si rezilienta beneficiaza de o majorare de salariu care se aplica la orele lucrate sau la salariul de baza?" Raspunsul specialistului:


Personalul din institutiile si autoritatile publice care se ocupa de proiectele finantate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv acorduri de imprumut aprobate de Parlament, dar si personalul implicat in implementarea Mecanismului de redresare si rezilienta beneficiaza de cresteri ale salariilor de baza de pana la 50% asa cum se prevede in OUG 152/2022 care modifica de fapt, Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

 

Astfel, personalul implicat in proiecte finantate din fonduri europene atrase de Romania sau care trebuie puse in aplicare ca cele cuprinse in PNRR, poate beneficia de o majorare de pana la 50% a salariilor de baza, soldelor/ salariilor de functie sau ale indemnizatiilor de incadrare.
Dupa cum bine se stie, anterior, Legea 153 prevedea doar pentru personalul din echipele de proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile cresteri salariale insa intr-un cuantum mai scazut de 35%.

 

 Acelasi cuantum este acordat personalului cu atributii de gestionare a proiectelor finantate din fonduri europene, personalului din cadrul Directiei pentru coordonarea agentiilor de plati, cat si personalului din structura speciala pentru implementarea PNRR din cadrul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

 

 Totodata, s-a stabilit si majorarea salariilor de baza a personalului Directiei generale de control financiar preventiv, autoritate din cadrul Ministerului Finantelor care se ocupa cu coordonarea si reglementarea controlului financiar preventiv pentru toate entitatile publice, cu pana la 25%, in baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului.

 

 De retinut faptul ca aplicarea acestor majorari se va face cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite si se va aplica proportional cu timpul efectiv alocat activitatilor pentru fiecare proiect.

 

Astfel, conform art 16 al 1 si 17 al 1 si 2 din Legea 153/2017

(1) Personalul din institutiile si/sau autoritatile publice nominalizat in echipele de proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile si/sau fonduri externe rambursabile, precum si personalul implicat in implementarea Mecanismului de redresare si rezilienta prevazut la art. 6 din OUG nr. 155/2020 privind unele masuri pentru elaborarea Planului national de redresare si rezilienta necesar Romaniei pentru accesarea de fonduri externe rambursabile si nerambursabile in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta, aprobata prin Legea nr. 230/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de majorarea salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare cu pana la 50%, indiferent de numarul de proiecte in care este implicat. Aceasta majorare se aplica proportional cu timpul efectiv alocat activitatilor pentru fiecare proiect.

 

“Personalul prevazut la art. 1 din Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si personalul din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operationale, pe durata desfasurarii activtatiii in acest domeniu, beneficiaza de majorarea salariului de baza, soldei de functie/salariului de functie, indemnizatiei de incadrare cu pana la 50%.

 

(2) Personalul din cadrul Directiei pentru coordonarea agentiiilor de plati, prevazut la art. 11 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2014 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, prin reorganizarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, aprobata prin Legea nr. 43/2015, cu modificarile ulterioare, personalul prevazut la art. 16 alin. (1) din aceeasi ordonanta de urgenta, precum si personalul prevazut la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 1/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, pe durata desfasurarii activitatii in acest domeniu, beneficiaza de majorarea salariului de baza, soldei de functie/salariului de functie, indemnizatiei de incadrare cu pana la 50%, in limita alocarii bugetare.”

 

Trebuie retinut faptul ca majorarea salariului de baza, soldei de functie/salariului de functie, indemnizatiei de incadrare se acorda numai in perioada in care persoana desfasoara activitatea in conditiile prevazute la alin. (1), (2) si (2^1)) ale art 17.


Majorarea prevazuta la art 17 alin. (2^1),cumulata cu majorarile prevazute la alin. (1) si (2), dupa caz, nu poate depasi procentul maxim de 50% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare. Majorarea se va acorda in raport cu timpul efectiv alocat activitatilor in acest domeniu.

 

Practic, OUG 152/11.11.2022 de modificare a Legii 153/2017, introduce proiectele finantate prin PNRR in acelasi mecanism de plata a sporurilor acodate pentru proiectele implementate din fonduri structurale, fara sa modifice Capitolul II – Criteriile pe baza carora se stabileste procentul de majorare salariala, definit prin REGULAMENTUL -CADRU din 10 mai 2018, aprobat prin HG nr. 325 din 10 mai 2018.

 

Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica si legislatia muncii.

 

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016