de Marius Matei 12 Sep. 2016 1507 |
Vicepremierul Vasile Dincu considera ca pentru a avea o administratie performanta este nevoie ca functionarii sa fie foarte bine pregatiti si sa se investeasca in formarea profesionala a acestora.
"Cu totii ne dorim o administratie care sa raspunda nevoilor noastre, de cetateni ai acestei tari. Dar pentru o avea o administratie la nivelul asteptarilor noastre, avem nevoie de functionari foarte bine pregatiti, este deci necesar sa investim intr-o formare profesionala de calitate a acestora. Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de joi, Strategia privind formarea profesionala pentru administratia publica 2016-2020, strategie care asigura cadrul pentru imbunatatirea calitatii formarii profesionale pentru diferitele categorii de functii", scrie Dincu pe contul sau de Facebook.
Acesta explica faptul ca strategia ii vizeaza atat pe functionarii publici si personalul contractual, dar si pe demnitarii din administratia publica centrala si pe alesii locali. Potrivit vicepremierului, "scopul strategiei este acela de a pune bazele unei politici de resurse umane coerente a Guvernului, astfel incat in viitor administratia romaneasca sa aiba angajati profesionisti, care activeaza intr-un cadru stabil, transparent si predictibil, fiind responsabili pentru rezultatele obtinute si capabili sa elaboreze si implementeze politici publice eficiente, ce vor sustine dezvoltarea durabila a Romaniei".
Dincu mai sustine ca strategia a pornit de la problemele pe care le presupune gestionarea tuturor categoriilor de angajati in sistemul public si a identificat un set de 20 de masuri pentru o imbunatatire vizibila a situatiei pana in 2020.
"Planul de actiune inclus in strategie prevede: definirea unui sistem integrat de analiza a nevoilor de formare, de stabilire a prioritatilor, de finantare a dezvoltarii de competente si evaluare periodica a impactului formarii; implementarea unui cadru institutional orientat spre performanta; standardizarea competentelor si corelarea acestora cu reforma sistemului de recrutare, promovare si evaluare; asigurarea unei activitati de formare performanta, orientata pe nevoi si categorii specifice. Strategia prevede si activitati de informare, constientizare si comunicare, de masurare a perceptiei publice, organizarea de dezbateri si evenimente periodice, crearea unei Retele Nationale a Furnizorilor de Formare pentru Administratia Publica", mai precizeaza Vasile Dincu.
Acesta adauga faptul ca o alta componenta a strategiei este cea de consultare si implicare publica, "una dintre propuneri fiind "Eu as vrea ca tu sa stii" - instrument online de consultare publica/colectare a opiniilor cetatenilor cu privire la competentele ce ar trebui dezvoltate cu prioritate la angajatii din sistemul public pentru ca munca lor sa raspunda intr-o mai mare masura asteptarilor privind calitatea serviciilor publice".
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.