de Ana Tudor 17 Mar. 2015 4702 1 |
Controlul Financiar Preventiv este cea mai importanta operatiune pentru orice institutie publica. In plus, neglijarea sa, va poate aduce amenzi uriase, de pana la 5.000 de lei.
Controlul Financiar Preventiv are rolul de a preveni fraudele realizate cu bani publici, ori cu active ale patrimoniului public si este actiunea care trebuie demarata, in general, de conducatorul institutiei publice.
De asemenea, controlul financiar preventiv poate fi demarat si de alte persoane din cadrul sau din afara institutiei publice, desemnate de conducatorul acesteia. El este si cel care va stabili operatiunile care urmeaza a fi verificate si circuitul acestora.
Atentie! Orice neregula intalnita in cazul controlului financiar preventiv aduce amenzi in valoare de 3.000-5.000 de lei si chiar intocmirea unui dosar penal, conform OG 119/1999, reglementata de OMPF nr. 923/2014, intrat in vigoare la 28 iulie 2014.
Cele doua organisme care exercita controlul financiar preventiv sunt: Directia Antifrauda ANAF si Autoritatea Nationala pentru reglementarea si monitorizarea achizitiilor publice.
9 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stiti despre controlul financiar preventiv
1. Controlul financiar preventiv se exercita asupra tuturor operatiunilor care afecteaza fondurile publice si/sau patrimoniul public.
2. Controlul financiar preventiv se exercita asupra documentelor in care sunt consemnate operatiunile patrimoniale, inainte ca acestea sa devina acte juridice, prin aprobarea lor de catre titularul de drept al competentei.
3. Nu intra in sfera controlului financiar preventiv analiza si certificarea situatiilor financiare si/sau patrimoniale si nici verificarea operatiunilor deja efectuate.
4. Controlul financiar preventiv consta in verificarea sistematica a operatiunilor care

teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.