de Marius Matei 30 Mai. 2014 1698 |
Ajustarile pentru depreciere reprezinta o modalitate de corectie a valorii activelor astfel in cat, in situatiile financiare, acestea sa fie raportate/recunoscute la valoarea lor reala de la data raportarii.
Ajustarile pentru depreciere se constituie doar la sfarsitul exercitiului financiar (bugetar).
In situatia in care activele financiare sunt depreciate, se pot constitui sau majora la sfarsitul exercitiului financiar ajustari pentru depreciere pe seama cheltuielilor. Daca ajustarile devin total sau partial fara obiect, se diminueaza sau se anuleaza prin reluare la venituri.
Deprecierea activelor financiare este stabilita prin analiza valorii de piata/de inventar a acestora la data de 31 decembrie a fiecarui an.
Titlurile de valoare sunt evaluate pe baza a doua metode, in functie de tipul acestora:
- titlurile de valoare cotate pe pietele reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (Bursa de valori Bucuresti, piata RASDAQ) sunt evaluate pe baza pretului mediu ponderat, calculat pe ultimele 12 luni calendaristice. Pretul mediu ponderat se stabileste fie in baza informatiilor publicate de pietele reglementate si supravegheate (de exemplu, site-ul Bursei de valori Bucuresti), fie pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de evaluatori autorizati, contractati de institutia publica in acest scop;
- titlurile necotate (netranzactionate pe pietele reglementate si supravegheate) se evalueaza in functie de valoarea activului net pe actiune. Informatiile referitoare la activul net sunt livrate de societatea comerciala emitenta a titlurilor i n baza unei solicitari a institutiei publice. Activul net al unei societati comerciale reprezinta diferenta dintre activele totale si datoriile totale sau, altfel spus, este egal cu valoarea capitalurilor proprii
ale acesteia la 31 decembrie al anului pent ru care se face raportarea.
Exemplu: O institutie publica detine titluri necotate la o societate comerciala care la sfarsitul exercitiului financiar raporteaza urmatorii indicatori: active totale = 1.230.000 lei, datorii totale = 980.000 lei. Numarul de a ctiuni emise de societatea comerciala este de 50.000 titluri.
In acest caz, Activul Net = Active totale – Datorii totale = 250.000 lei Activul net/actiune = 250.000 lei / 50.000 lei = 5 lei/actiune
Autor: Marius Matei
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.