de Mihaela Croitoru 15 Aug. 2017 2344 |
Precizam inca de la inceput ca potrivit art. 23 din OUG 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Iata o situatie prezentata pe PortalInstitutiiPublice.ro:"O colega de a noastra profesoara care a nascut in 5 mai 2017 dupa efectuarea celor 42 de zile concediu postnatal obligatoriu poate fi trecuta in concediu de odihna ca ea oricum nu doreste sa ramana in concediu de ingrijire copil vrea sa se intoarca la catedra din septembrie?"
Asa cum am mentionat inca de la inceput, salariatele au dreptul la concediul de maternitate pe o perioada de 126 de zile calendaristice. Conform art. 24 din OUG 158/2005, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
IMPORTANT! Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Salariata are obligatia sa efectueze o durata minima de 42 de zile de concediu de maternitate dupa data nasterii copilului, dupa care poate intra in concediu de odihna, poate reveni la locul de munca sau poate intra in concediu crestere copil.
Indemnizatia de concediu de maternitate
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10, iar indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Sursa: PortalInstitutiiPublice
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.